Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Kako najraje pripravite ozimnico?

Prišel je čas priprave ozimnice in sezona obiranja pridelkov. Ponujamo vam nekaj nasvetov o vlaganju, sušenju in kaj storiti z zelenimi paradižniki.

Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko je v trgovinah na voljo pretežno le tista iz oddaljenih krajev. Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila.

Shranjevanje vrtnin pogosto povezujemo z zamrzovalno skrinjo, vendar so naše babice za ozimnico znale poskrbeti tudi drugače. Pred shranjevanjem moramo vedno poskrbeti, da izbiramo le zdrave pridelke.

Radi okušamo različne jedi in tako je tudi s shranjevanjem ozimnice. V shrambah najdemo različno hrano, gospodinje pa za shranjevanje izbirajo različne postopke.

Sušenje

Najbolj poznano je verjetno sušenje sadja in zelišč, vendar pa lahko sušimo tudi zelenjavo. Med prednosti sušenja sodita prihranek prostora in časa pri kuhanju. Tako na primer iz 10 kilogramov sveže čebule ustvarimo le 1 kilogram suhe čebule.

Vedno sveži pridelki

Shranjujemo tudi svežo zelenjavo na primer bučke, buče, zelje, korenje, krompir, česen in čebulo. Sveže, vendar čiste in suhe pridelke lahko hranimo v hladnih prostorih, na primer v kleti ali v zasipnici. V hladnih prostorih je pomembno, da omogočimo kroženje zraka. Pridelek bomo najbolje ohranili v plitvih, zračnih zabojčkih ali v visečih mrežah.

Česen

V zasipnicah shranjujemo korenovke, najpogosteje korenje. S peskom, mivko ali vlažno zemljo napolnimo izbrane zabojčke, večja vedra, posode ali kartonaste škatle. Izmenično vsipamo plasti peska in polagamo plodove, ki pa se med seboj ne smejo dotikati. Zaključimo s peskom. Zasipnice so včasih hranili kar na prostem, tako da so zabojček položili v vsaj meter globoko jamo ali pa so zasipnico uredili kar v jami – v tem primeru s pomočjo listja in slame poskrbimo še za toplotno izolacijo. Zabojčke lahko hranimo tudi v hladnih prostorih.

Vlaganje

V kozarce lahko vlagamo prav vsako hrano. Izberemo ustrezne kozarce – če smo med letom shranili stare kozarce, poskrbimo za ustrezne pokrovčke in sterilizacijo. Za uspešno shranjevanje pokrovčke in kozarčke temeljito operemo in dodobra osušimo. Kozarčke takoj po polnjenju zapremo. Napolnjene in ohlajene kozarce hranimo v suhem in temnem prostoru.

 

Različne pridelke vlagamo z različnimi sestavinami. Poznamo vlaganje v kis (na primer paprika ali kumarice), olivno olje (na primer sušeni paradižniki), sol (na primer korenje) ali celo belo vino (na primer hruške). Ali pa za vlaganje pripravimo gotovo jed, kot so namazi, marmelada, kompot, omake, solate, kisli prigrizki in še kaj.

Kaj storiti z zelenimi paradižniki?

Zgodi se, da zaradi vremena ne dozorijo vsi plodovi paradižnika. Tudi zelene ali le delno obarvane lahko uporabimo. Oberemo jih še pred prvim mrazom. Tiste plodove, ki so že nekoliko obarvani, zavijemo v papir in zorimo v temnem zračnem prostoru, v katerem ne bo zmrzovalo, še bolje pa v toplih prostorih, vendar ne na soncu.

Lahko pa uporabimo tudi zelene ali delno obarvane plodove, kot kaže naš recept:

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept


Sorodni članki

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski…

Več...

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Stročnice – hrana, dragocena za svet

Stročnice so hrana, ki omogoča preživetje milijonom ljudi po vsem svetu. Predstavljajo namreč pomemben vir beljakovin za ranljivo prebivalstvo, ki mu dnevno primanjkuje mleka in mesa kot osnovnega vira beljakovin. Prenekaterim so pomemben vir dohodka. S pomočjo stročnic lahko tudi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem