Kako shranjujemo gobe | Gobe | Zgodbe o naši super hrani

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje. Z gobami je potrebno ravnati previdno in jih dobro poznati nato pa izberemo najustreznejši način shranjevanja.

Gobe sušene

Sušenje gob

Sušenje je učinkovit način za shranjevanje gob, ohranjanje njihovega okusa in hranilne vrednosti. Za sušenje so primerne čvrste gobe, ki morajo biti suhe (pred sušenjem jih ne operemo) in zdrave. Najbolj primerne vrste gob za sušenje so gobanipozna livka, golobice, črne trobente in polstenke.

Najpogosteje sušimo večje količine tistih gob, ki niso primerne za vlaganje. Suhe gobe so vsestransko uporabne, saj obdržijo večino okusa in arome. Dodajamo jih v rižote, juhe ali uporabimo za pripravo okusnih omak. Lahko pa jih uporabljamo tudi kot začimbe.

Pred uporabo jih vsaj pol ure namakamo v mlačni vodi, ki jo kasneje uporabimo za zalivanje jedi.

Pred sušenjem jih očistimo in narežemo na dva do pet milimetrov debele rezine, ki jih čim hitreje posušimo. Nekoč so jih sušili na kartonski ali leseni podlagi na vetrovnem in sočnem prostoru, danes pa večinoma uporabljamo sušilnik za sadje ali ventilatorsko pečico, ki omogoča odprta vrata, da lahko vlaga izhaja. Posušene so takrat, ko jih lahko prelomimo ali ob stisku zdrobimo.

Hranimo jih v zaprtih posodah, saj se tako ne navlažijo in ohranijo svojo aromo.

Gobe v kisu

Gobe v kisu

Gre za okusno predjed, ki jo lahko postrežemo vsakemu gostu. Dobro se poda k mesnim narezkom, blesti pa tudi na sirovih ploščah. Gobe v kisu postrežemo tudi v solati. Uporabimo mlade, čvrste in  trše vrste gob kot so jurčki, sivke, ali lisičke.

Gobe najprej temeljito očistimo in poljubno narežemo. Pogojno užitne gobe (kot so štorovke) najprej dodobra zavremo v osoljenem kropu.

Če smo jih kuhali, jih po tem dobro odcedimo. Zavremo kis in vodo v razmerju 1:2 ali 1:3 in dodamo izbrane začimbe -česen, šalotko, sol, poper v zrnih, gorčična semena, lovor, rožmarin, timijan ali šetraj. Dodamo pripravljene gobe in kuhamo 4 do 5 minut.

Sterilizirane kozarce napolnimo s pripravljenimi gobami in prelijemo in dobro prekrijemo s tekočino, Nasvet: preden kozarec zapremo izločimo mehurče in sicer tako, da s kozarcem narahlo udarimo ob mize. Nato kozarce tesno zapremo in ohladimo.

Gobe v olju

Zelo dober dodatek rižoti ali v testeninski omaki  so gobe v olju. Vlaganje poteka podobno kot vlaganje v kis, le da kis zamenjamo z oljem. Nekoliko drugače jih tudi zapiramo, saj pokrovčkov po polnjenju kozarcev ne zapremo do konca. Pokrite v pečici nekoliko segrejemo, potem pa kozarce zatesnimo in počasi ohladimo.

Zmrznjene gobe

Zamrzovanje gob

Gobe lahko shranimo tudi v zamrzovalniku, uporabljamo pa jih enako kot sveže gobe. Enostavno narezane na poljubne kose lahko zamrznemo tiste gobe, ki bi jih lahko uživali tudi brez toplotne obdelave, čeprav jih mnoge gospodinje pred že tudi prepražijo.

popečene gobe na krožniku
Ocvrti orjaški dežnik Macrolepióta procéra (po domače tudi marela ali dežnikarica)

Marelam odrežemo stebla, klobuke pa narežemo na poljubno velike kose ter dobro operemo. Osušene paniramo in nato cvremo v olju do zlato rjave barve. Potrebujemo 2 orjaška dežnika, ki ju paniramo najprej v moki, nato v osoljenem jajcu in nazadnje v drobtinah.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem