Ravnati in uživati ekološko

V naše pogovore vse pogosteje zaidejo besede eko, bio, ekološko ali biološko. Te besede se v slovenskem jeziku nanašajo na varovanje in ohranjanje narave ter življenjskega okolja. Odtod tudi poimenovanje ekoloških pridelkov. Hrana, ki je pridelana in predelana na ekološki način, je ekološka hrana.

Izrazi ekološko, biološko, eko in bio pridelana hrana imajo enak pomen, ki velja za enake standarde in prakse nadzorovane kmetijske pridelave in predelave. Izraz »organic« uporabljajo predvsem angleško govoreči narodi, izraz biološko je značilen za romanske jezike, izraz ekološki pa se uporablja sicer.  

Ob vse večjem razumevanju različnih vplivov na podnebne razmere se povečuje tudi pomen ekološkega kmetijstva, ki postaja pomembno orodje za blaženje podnebnih sprememb in njihovih posledic. Uporabnike ekološko pridelane hrane lahko štejemo med aktivni državljane sveta in vsak dan nas je več.

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče, so definicijo ekološke pridelave zapisali pri Evropski komisiji za promocijo ekološkega kmetovanja.

Svetovni ekologi so že pred začetkom novega tisočletja zavzeto opozarjali na prihajajoče podnebne spremembe, ki smo jim danes priča (preberite pogovor z dr. Lučko Kajfež Bogataj).

Ekološko in lokalno je idealno

Ekološke kmetije z ekološko in lokalno pridelano hrano so izvrstna priložnost za izboljšanje kakovosti življenja, saj so podvrženi rednim preverjanjem, ali pridelava in predelava poteka skladno s strogimi evropskimi in slovenskimi predpisi, ki predvidevajo izključno naravna zaščitna sredstva in gnojila, popolnoma brez rabe gensko spremenjenih organizmov. Nenazadnje, potrošniki slovenske ekološke kmetije lahko kadarkoli obiščejo in se na kraju samem prepričajo o kakovosti in svežini živil, ter presodijo o nakupu.

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v letu 2018 v ekološko kontrolo vključenih 3.741 kmetijskih gospodarstev (5,4 % vseh kmetij v Sloveniji) s 47.848 ha kmetijskih zemljišč v uporabi (10,02 % vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v letu 2018). Iz medijev lahko razberemo, da se danes mladi, ki se vključujejo v kmetijstvo, večinoma odločijo za ekološko kmetovanje.

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v letu 2018 v ekološko kontrolo vključenih 3.741 kmetijskih gospodarstev (5,4 % vseh kmetij v Sloveniji) s 47.848 ha kmetijskih zemljišč v uporabi (10,02 % vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v letu 2018). Iz medijev lahko razberemo, da se danes mladi, ki se vključujejo v kmetijstvo, večinoma odločijo za ekološko kmetovanje.

ekolóški -a -o prid. (ọ̑) 
1. nanašajoč se na ekologijo: ekološka ozaveščenost; ekološko društvo, gibanje / ekološki nadzor; ekološki turizem; ekološka sanacija tovarne / ekološki otok; ekspr. ekološka bomba; ekološka katastrofa; ekološka renta 

  1. pri katerem se uporabljajo samo naravni in naravi prijazni postopki in materiali: ekološka gradnja; ekološka pridelava, predelava; ekološka reja; ekološko kmetijstvo, kmetovanje / ekološka kmetija 
    // ki je pridelan, predelan na tak način: ekološki izdelek, pridelek; cilj zakona je podpora ekološki hrani; ekološko živilo / ekološki certifikat; ekološki znak; ekološka tržnica 

 3. biol. nanašajoč se na okolje, v katerem živi organizem: ekološke razmere; združba rastlin z istimi ekološkimi zahtevami; ekološko

Uživanje ekološko in lokalno pridelanih živil je družbeno in podnebno odgovorno dejanje

Tudi tako namreč lahko prispevamo k blaženju podnebnih sprememb zaradi manjših izpustov toplogrednih plinov. Hkrati pomagamo ohranjati raznovrstnost rastlin in živali (biodiverziteto). Ekološko kmetijstvo namreč uporablja naravna zaščitna sredstva in gnojila, izključno brez gensko spremenjenih organizmov.

Izrazili bomo skrb za ohranjanje narave in okolja ter razumevanje in solidarnost z mladino, ki danes po vsem svetu s podnebnimi protesti sporoča skrb za ohranitev civilizacije in planeta. Pomagali bomo pri zmanjševanju ogljičnega odtisa kmetijstva kot panoge in države kot celote ter pri ohranjanju naravnih virov, zdrave pitne vode in rodovitne prsti. Porabniki ekoloških in lokalnih živil so borci proti podnebnim spremembam in bojevniki za ohranitev planeta in civilizacije, so aktivni državljani, so naravo- in okolje-varstveniki.

Zaradi svojih lastnosti je ekološko pridelana lokalna hrana posebej primerna za zdravstveno občutljive skupine kot so mladi od vrtcev dalje, starostniki ali bolniki.

Nižja cena ne predstavlja nujno prihrankov

Ekološka živila v primerjavi s tistimi, ki so pridelana na konvencionalen način, ponavadi stanejo več. A na daljši rok v resnici cena za ekološka živila pomeni prihranek pri osebnih in javnih izdatkih za zdravje in družbenih stroških za sanacije narave in okolja.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

Več...

Slovenska mikro kmetija, ki je že osvojila Ameriko

Prodorni Matic Vizjak, inovativni mladi kmet 2017, z drznostjo in kreativnostjo prepričljivo ruši standarde in poslovno klasiko kmetovanja v Sloveniji povzdiguje na povsem novo raven. Domača ekološka mikro kmetija niza, eno za drugo, kulinarične inovacije, 100-odstotno narejene iz slovenskih pridelkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem