Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Z bučnim oljem do nižjega holesterola in stabilnejšega srca

Štajersko prekmursko bučno olje kot najžlahtnejši dokaz Slovenčeve posebne zgodovinske ljubezni do buč

Oktobra leta 2012 je Štajersko prekmursko bučno olje postalo petnajsti slovenski proizvod, zaščiten na ravni Evropske unije. Postopek registracije pri Evropski komisiji je v tem primeru trajal kar osem let, saj ji je nasprotovala sosednja Avstrija, ki ima v Evropi od leta 1996 zaščiteno ime Štajersko bučno olje. A odločevalci so se lahko na podlagi zbrane dokumentacije na koncu prepričali, da si tudi štajersko-prekmursko območje zasluži svoje zaščiteno vrhunsko olje. Konec koncev so bučno olje v Sloveniji (natančneje v Framu) pridelovali že leta 1750, v Avstriji pa so s tem začeli šele leta 1774!

Vsestranska uporabnost bučnega olja

Buče je na staro celino iz novega sveta pripeljal Krištof Kolumb. Med našimi predniki so bile že od nekdaj čislane zaradi vsestranske uporabnosti v prehrani ljudi in živali.

Štajersko prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja. Pridobljeno je po tradicionalnem postopku in brez uporabe aditivov, zaradi česar je vrhunske kakovosti. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečo, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.

Bogat vir vitamina E

Za pridobivanje bučnega olja uporabljajo posebne vrste oljnih buč, katerih semena nimajo preveč čvrstih ovojnic in so zato primerna za stiskanje. Skrbnost pri postopku predelave se začne že pri prevzemu bučnih semen, namenjenih za pridobivanje olja. Pri njih namreč kontrolirajo cele vrste parametrov, kot so vsebnost nečistoč, vsebnost vlage, vsebnost olja in poškodovanost. Bučno olje ima zelo ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje le okrog 20 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, na drugi strani pa okrog 35 odstotkov mononenasičenih maščobnih kislin in okrog 45 odstotkov polinenasičenih maščobnih kislin. Spomnimo se, uživanje nenasičenih maščobnih kislin znižuje raven slabega holesterola, stabilizira srčni ritem, pomirja vnetja in še na druge načine dobro deluje na organizem.

Štajersko prekmursko bučno olje je tudi bogat vir tokoferolov in rastlinskih sterolov. Posebne izpostave je vreden podatek, da 100 gramov olja vsebuje okrog 50 miligramov vitamina E, ki je kot anti-oksidant lahko pomemben vir zaščite pred prostimi radikali. V bučnem olju pa najdemo tudi druge vitamine, karotenoide in redke aminokisline.

Bučno olje ni le za na solato

“Zanimivo je, da se na našem področju bučno olje še vedno uporablja predvsem na solatah, drugje pa pri celem kupu drugih jedi, samo na solatah skorajda ne,” se namuzne Gorazd Kocbek, lastnik Oljarne Kocbek, ki je eden izmed petih certificiranih proizvajalcev. “Slovenskega potrošnika je treba torej izobraziti, da lahko bučno olje uporabljamo kot dodatek k rižu ali raznim testeninam, v juhah, za pripravo raznih namazov in omak, pri nas doma recimo z njim pečemo krasen šarkelj! Mnogi ljudje še vedno mislijo, da bučno olje ne prenese segrevanja, a v resnici odlično prenese tudi zelo visoke temperature!”

Po oceni Gorazda Kocbeka Slovenci nasploh premalo poznamo kakovosti bučnega olja, nad čimer bi se veljalo kar malo zamisliti, saj gre vendar za naš pristni avtohtoni prispevek k svetovni kulinarični zakladnici! Slovenci smo imeli do buč vedno poseben odnos, saj smo skozi težko zgodovino znali ceniti živilo, pri katerem tako rekoč ni nobenega odpada. “Meso buče se poje, kar ostane na njivi, je za gnojilo, iz semena stisnemo olje, ostanki pri stiskanju pa so zaradi visoke vsebnosti beljakovin zelo iskana krma za živali. Na koncu ne gre od buče v smeti prav nič! Še ena njihova imenitna lastnost pa je, da lahko ob pravilnem skladiščenju bučnih semen iz njih tudi po dveh letih stisnemo sveže olje.”

Buče
Kakovost bučnega olja najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen Za 1 liter bučnega olja potrebujemo okrog 33 srednje velikih buč, oziroma povprečno 3 kilograme suhih bučnih semen, kar pa je odvisno tudi od sorte in letine.


Foto: SKUPINA VRTOVI PANONSKI Z.O.O.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...

4 odličja Slovencem med več kot 800 konkurenti

Oljčno olje kar štirih slovenskih pridelovalcev je na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competition v New Yorku med 871 vzorci iz 28 držav prejelo zlata in srebrna odličja. Z nagrajenci smo spregovorili o tem, kaj je tlakovalo pot od…

Več...

Bučno olje – favorit slovenskih gospodinjstev

V tekmi za popularnost med olji je slovensko bučno olje med favoriti. Raziskave so pokazale, da kar 91 odstotkov gospodinjstev uporablja bučno olje in da je kar 74 odstotkov potrošnikov pripravljenih kupiti ekološko, kakovostnejše bučno olje. Slovenci imamo velik privilegij,…

Več...

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre za srečnega oljeljubca!

Na severu zamejeno z Italijo, na zahodu z morjem, na jugu s Hrvaško in na vzhodu s Kraškim robom – to je območje, na katerem pridobivajo oljčni nektar po imenu Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre. Da gre res za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem