Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo | Olje, Zaščiteni proizvodi | Zaščitena geografska označba - proizvodi, Zdrava in uravnotežena prehrana

Štajersko-prekmursko bučno olje nosi zaščiteno geografsko označbo

Štajersko-prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen in predelano na območju Štajerske in Prekmurja. Ni primerno le za uporabo v solati, ampak je vsestransko uporabno in med chefi zelo cenjeno.

Štajersko-prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi Zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike. Na Štajerskem in v Prekmurju že od 18. stoletja tradicionalno pridelujejo oljne buče in bučna semena predelujejo v bučno olje. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečkasto, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.

Kako se pridobiva bučno olje?

Za pridobivanje bučnega olja uporabljajo posebne vrste oljnih buč, katerih semena nimajo preveč čvrstih ovojnic in so zato primerna za stiskanje. Skrbnost pri postopku predelave se začne že pri prevzemu bučnih semen, namenjenih za pridobivanje olja. Pri njih namreč kontrolirajo cele vrste parametrov, kot so vsebnost nečistoč, vsebnost vlage, vsebnost olja in poškodovanost.

Bučno olje ima zelo ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje le okrog 20 odstotkov nasičenih maščobnih kislin ter kar 80 % nenasičenih maščobnih kislin, ki pripomorejo k zniževanju ravni slabega holesterola, pomagajo stabilizirati srčni ritem, blažijo vnetja in še na druge načine dobro deluje na organizem.

Štajersko-prekmursko bučno olje na 100 gramov olja vsebuje kar okrog 50 miligramov vitamina E, ki je antioksidant in pomemben vir zaščite pred prostimi radikali. V bučnem olju pa najdemo tudi druge vitamine in redke aminokisline.

Bučno olje ni le za na solato

»Zanimivo je, da se na našem področju bučno olje še vedno uporablja predvsem na solatah, drugje pa pri celem kupu drugih jedi, samo na solatah skorajda ne,« se namuzne Gorazd Kocbek, lastnik Oljarne Kocbek, ki je eden izmed certificiranih proizvajalcev. »Slovenskega potrošnika je treba torej izobraziti, da lahko bučno olje uporabljamo kot dodatek k rižu ali raznim testeninam, v juhah, za pripravo raznih namazov in omak, pri nas doma recimo z njim pečemo krasen šarkelj! Mnogi ljudje še vedno mislijo, da bučno olje ne prenese segrevanja, a v resnici odlično prenese tudi zelo visoke temperature!«

Buče
Kakovost bučnega olja najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen Za 1 liter bučnega olja potrebujemo okrog 33 srednje velikih buč, oziroma povprečno 3 kilograme suhih bučnih semen, kar pa je odvisno tudi od sorte in letine.


Foto: SKUPINA VRTOVI PANONSKI Z.O.O.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Zaščiteni kmetijski pridelki in izdelki kot ambasadorji Slovenije

Za bolj povezano delovanje proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil je bil 26. januarja 2021 ustanovljen tudi Konzorcij evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov. Zaščiteni kmetijski pridelki in živila so eden pomembnejših zastopnikov, t. i. ambasadorji, ki po svetu…

Več...

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je umeščena v evropsko shemo kakovosti in se ponaša z evropskim simbolom zaščitene geografske označbe. Spodaj najdete seznam certificiranih proizvajalcev zaščitene kranjske klobase, ne spreglejte pa tudi napotkov, kako jo optimalno pripraviti in postreči. Zagotovo je kranjska klobasa…

Več...

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem