Zakaj zaupati lokalnim pridelovalcem in predelovalcem?

Na dnevih odprtih vrat je kmetijo Pr’Končovc obiskala tudi Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Poudarila je pomen lokalne hrane in ekološkega kmetovanja ter povedala več o označevanju ekoloških živil.

»Vsa ekološka živila morajo biti označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Na vsakem ekološkem proizvodu mora biti navedena tudi šifra kontrolne organizacije, pri kateri je kmet vključen v kontrolo in pa poreklo proizvoda. V letu 2012 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2.682 kmetijskih gospodarstev, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kmetij v Sloveniji,« je ob tem povedala.

Ob predstavitvi kvalitetnih slovenskih izdelkov Loške mlekarne je spregovoril tudi Matej Demšar, dr. vet. med., iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, direktor območnega urada Kranj, ki je predstavil veterinarske kontrole, ki zagotavljajo varnost in sledljivost hrane v obratih za predelavo mesa in mleka.

»Temeljno izhodišče je, da tisti, ki plasira živila na trg, mora zagotavljati njihovo varnost. V Sloveniji imamo zelo ugodno stanje glede zdravstvenega varstva živali in rastlin ter visoko stopnjo ohranjenosti naravnega okolja oziroma nizko stopnjo polucije, kar posledično zagotavlja varnost živil. Kljub vsemu je temeljna valuta pri prehrani še vedno zaupanje, tako kupcev kot nadzornikov, zlorabo zaupanja hudo kaznujejo tako potrošniki kot nadzorne institucije« je na dnevu odprtih vrat pojasnil Demšar.


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem