Prednosti lokalno pridelane hrane

Večje zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane ima številne pozitivne učinke tako na potrošnike, ki lahko tako uživajo kakovostnejšo hrano, kot tudi na kmete, ki se trudijo vzgajati zdravo zelenjavo in sadje, predelovalce, ki ohranjajo stare poznane recepture in zadruge, ki so večji dobavitelji domačih dobrot do trgovin.

Prednosti tako pridelane hrane so njena svežina, saj je domača hrana obrana kasneje kot hrana, ki ima pred sabo dolgo pot, preden pride na trgovinske police. Zato ponavadi vsebuje manj konzervansov, ki bi bili drugače potrebni za njeno skladiščenje.

Lokalna hrana je zagotovljeno varna, saj je podvržena strogim kontrolnim sistemom od vil do vilic.

Tradicionalni postopki pridelave poskrbijo za znan domač okus, ki smo ga vajeni iz našega otroštva in nam omogočajo ohranjanje in spoštovanje naše dediščine.

Hkrati vspodbujamo domače kmete, ohranjamo izgled podeželja in podpiramo domača delovna mesta.

Z uživanjem tako pridelane hrane pa ne skrbimo le za lastno zdravje, temveč se tudi zmanjšuje ogljični odtis v okolju, ki nastane pri daljših prevozih.

Razlogi za pozitiven odnos do lokalno pridelane hrano so tehtni, zato bodimo pozorni na lokalno kakovost, ko bomo izbrane izdelke postavili na tehtnico v naši trgovini.


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem