Medeni obeti za slovenske poštarje

Ob tej novici se bodo gotovo zasvetile oči zapriseženim filatelistom: na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je Pošta Slovenije natisnila posebno znamko, ki diši po medu. Prav ste prebrali, s posebno kemično tehnologijo natisnjena znamka v okolico dejansko oddaja vonj po medu! Aroma na začetku niti ni tako izrazita. Ko uporabnik znamko malo podrgne, pa se v ozračje sprosti izrazit vonj po tem čudovitem in neskončno hranljivem živilu, ki nam ga v Sloveniji vsak dan marljivo dostavlja naša kranjska sivka.

S tehnološko tako ambicioznim projektom se je slovenska pošta uvrstila v samo avantgardo svetovnega znamkarstva, in to ne prvič. Pred leti je že izdala znamko v obliki srca, ki je dišala po vrtnici, in znamke z motivom morskih rib, na katere je bila nanesena sol iz piranskih solin. Tokratni podvig so v obsegu sedemdeset tisoč izvodov natisnili v Pragi. Vrednost sedeminsedemdeset centov pomeni, da se bo znamka uporabljala na priporočenih pismih s težo pod dvajsetimi grami.

Na sami vizualni podobi znamke pa je med samo en izmed upodobljenih motivov, saj zadeva promovira tudi Tradicionalni slovenski zajtrk. Gre za vseslovenski projekt, s katerim Republika Slovenija ozavešča svoje prebivalce o pomembnosti tega jutranjega obroka za človekovo zdravje in dobro počutje. »Pošti Slovenije se seveda zahvaljujemo za to, da so znali prisluhniti naši ideji in na ta izvirni način še dodatno promovirati slovensko hrano,« pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. »Tudi tako lahko pripomoremo k temu, da se bodo Slovenci še bolj zavedali, kako kakovostna je naša lokalna hrana


Sorodni članki

Kakšen med kupujemo?

V oddaji 24 ur inšpektor so v januarju 2018 pod drobnogled vzeli med. Na Biotehniški fakulteti so s kemijsko analizo preverili 5 vrst, ki so na voljo slovenskim potrošnikom na trgovskih policah. V našem prispevku smo v obliki pogovora z…

Več...

Naš super med

To je slastna gosta tekočina, s katero so se sladkali že naši predniki. Včasih kristalizira, a nič ne de – enostavno ga nežno segrejemo v posodi z vodo in naše naravno sladilo bo spet tekoče.Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Med je zdrav!

Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. Veliko je ugank in mitov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem