Projekt Dobrote iz srca oživlja tradicionalno kulinariko

Društvo za razvoj podeželja LAZ in Društvo podeželskih žena in deklet iz Polšnika sta si s skupnim projektom Dobrote iz srca zadali cilj, da kupcem ponudijo pekovske izdelke, narejene na tradicionalen način. Za ta namen so k sodelovanju povabili vse gospodinje iz Jablaniške doline in Polšnika, ki rade pečejo domače dobrote.

Namen projekta je vzpostaviti pogoje in ponuditi podporno okolje za razvoj dejavnosti na podeželju. Dodatne aktivnosti, kot je peka, lahko podeželskim ženskam zapolni vrzel, ki nastane v zimskem času in je vsekakor dobrodošel vir zaslužka. V sklopu projekta Dobrote iz srca so in bodo potekale različne delavnice. Eden od ciljev je tudi zbiranje tradicionalnih receptov iz področij, kjer delujeta obe društvi. Recepte bodo nato objavili v knjižici in tako ohranjali kulturno dediščino.

Na usposabljanju, ki je bilo izvedeno v začetku decembra, je Petra Privšek Konjaćič, strokovnjakinja za varno delo z živili, usposobila udeleženke ter predstavila, kako pravilno shranjevati in označevati izdelke. Interes je bil velik, potrdilo o opravljenem tečaju iz varnega dela z živili je pridobilo 30 udeleženk. V decembru pa je potekala tudi prva delavnica peke piškotov, ki jo je izvedla Marinka Bevc in je bila namenjena predvsem najmlajšim. V sklopu projekta so se udeležili tudi posveta z dr. Janezom Bogatajem, ki v kulinaričnih posebnostih določenega območja vidi velik potencial za promocijo in razvoj turizma.

Pod okriljem obeh društev se bodo udeleženke predstavile kupcem na skupni stojnici na prireditvi Podeželje v mestu, ki bo v Litiji 23. decembra od 11. ure dalje. V januarju 2014 bo izvedeno še srečanje starejših, kjer bodo preverjali tradicionalne recepture ter jih zbrali za brošuro o lokalni kulinariki in za sestavo turističnega menija.


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...

Zlata tatarska ajdova kaša

Kmalu po razglasitvi najbolj inovativnih živil 2018 pod okriljem Inštituta za nutricionistiko smo Antona Rangusa, direktorja Mlinarstva Rangus, ujeli na sejmu ekohrane Biofach v Nürnbergu.Tam so predstavljali Zlato tatarsko ajdo in sicer na posebnem prostoru za novosti.Domači mlin z mlinskimi…

Več...

GIZ mesne industrije sprejel sklep o odvzemu certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK

Odvzem certifikata "izbrana kakovost" družbi MDK je ukrep, ki ga je GIZ mesne industrije sprejel na izredni seji dne 6.2.2018. Odvzem tega certifikata zagotavlja, da sistem nadzora in notranje kontrole proizvajalcev v shemi »izbrana kakovost« deluje in tako daje jasen…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem