Članki Archive | Page 33 of 46 | Naša super hrana

clanek

Sladice brez pečice

Tudi poleti se priležejo sladice. Nekateri prisegajo na sladoled, drugi na čokoladno sladkanje, nekateri imajo raje male grižljajčke, drugi pa tiste, pripravljene v kozarcu. Kadar si stanovanja ne želimo ogrevati s pečico, pripravimo sladico, ki ne zahteva njene uporabe. Hrustljavo ...

Naš super jogurt

Jogurti se umeščajo med najpogostejše prigrizke ljudi, ki skrbijo za zdrav način prehranjevanja. Nastanejo s postopkom fermentacije, ko mleku dodamo nekaj družin bakterij. Prijetno osvežijo in lajšajo želodčne težave. Fermentirani izdelki so nasploh laže prebavljivi, saj so del sestavin že ...

S solidarnostjo proti lakoti

Humanitarni zavod Pod strehco dokazuje, da je v slogi zares tudi moč. Da tudi z majhnimi premiki lahko spreminjamo svet. Zavzemajo se za razbijanje predsodkov do ljudske kuhinje. Z različnimi prijemi idejo vse bolj širijo. S svojimi dejanji premikajo meje ...

Zaščitena geografska označba – pričevanje o edinstveni kakovosti

Označbe, ki strumno »ščitijo« izbrane slovenske izdelke in živila, so verodostojno zagotovilo njihove kakovosti. Potrošnikom so informacija o izrazitih prednostih teh pridelkov in živil, pridelovalcem in predelovalcem pa nudijo močno podporo pri promociji. Namen označb je namreč jasno predstaviti primerjalno ...

Naše super podeželje

Slovensko podeželje nam zaradi naravnih ovir, ki jih lahko imenujemo tudi danosti, omogoča neintenzivno in okolju prijazno kmetijstvo, potrošnikom pa kakovostno in dobro hrano. Naše podeželje je pravi posebnež. Značilnost Slovenije je namreč zelo razgiban teren, saj skoraj 90 % ...

Kdo preverja izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in katere kriterije morajo ti izdelki dosegati?

Izbrana kakovost nadzor – Zaščitni znak “izbrana kakovost ‒ Slovenija” je zagotovilo, da so izdelki pridelani ozirona živali rejene v Sloveniji ter da je bila predelava izvedena v Sloveniji. Tako izdelki dosegajo višje kakovostne kriterije in so dodatno vsakoletno preverjani. ...

»Izbrana kakovost – Slovenija« prinaša potrošnikom in kmetom dolgoročno dodano vrednost

O pomenu sheme »Izbrana kakovost – Slovenija« smo se pogovarjali z gospo Sonjo Arlič, članico odbora za mleko in rejko, ki sodeluje z Mlekarno Celeia. Kljub temu da je bila Arličeva ob najavi sheme do nje skeptična, pa danes pravi, ...

Odkup slovenskega mleka po uvedbi znaka »Izbrana kakovost« narašča

Vsako, še tako veliko prizadevanje je zaman, če ne obrodi sadov. Še toliko lepše pa je, ko so ti sadovi posledica prizadevanj celotne skupnosti, kar se v Sloveniji dogaja pri odkupu in porabi mleka ter mlečnih izdelkov. S sistematičnim vpeljevanjem, ...

Bližje je, bolj je zdravo

Če iščete preprost nasvet, kako se prepričati, da so mesni in mlečni izdelki, ki jih najdemo na trgovskih policah, zares sveži, pripravljeni iz najboljših surovin, ki bodo v vaše telo vnesle najbolj kakovostne hranilne snovi, vam svetujemo, da sledite preprostemu ...

Zakladi s slovenskih kmetij še prepoznavnejši

V praksi vse bolj živahno delujoča in široko sprejeta nacionalna shema kakovosti »Izbrana kakovost« je na področju mleka in mlečnih izdelkov zelo jasno zastavila kriterije, po katerih sme živilo nositi ta znak. V tej, že sicer ekskluzivni družbi izdelkov z ...

Sadjarjem v razmislek: visokodebelna drevesa živijo bistveno dlje!

Pogovor z Adrijanom Černelčem, strokovnjakom za stare sorte jabolk v Kozjanskem parku Kateri so glavni razlogi, da v Kozjanskem parku med vsemi dejavnostmi prav posebno pozornost namenjate sadjarstvu? Na območju Kozjanskega parka je bilo sadjarstvo vedno izjemno pomembna kmetijska panoga. ...

Slovenska svinjina je zaupanja vredna

Svinjina je široko uporabna mesnina v ugodnem cenovnem razredu, zato jo velja kupovati preudarno. Kot potrošniki se moramo do lastnega zdravja obnašati odgovorno in se zavedati posledic uživanja nezdrave hrane. Odpornost proti antibiotikom je prenosljiva Ena izmed globalnih težav v ...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono ...

Slovenska živila, ki se ponašajo z naslovom ‘inovacija leta 2017’

Inštitut za nutricionistiko je proaktivni projekt izbora najbolj inovativnih slovenskih živil začel že pred tremi leti, nedavno pa je izmed sedeminštiridesetih predlogov ponovno izbral najbolj inovativne. Sedem zmagovalnih živil, ki so proizvedena v Sloveniji in prvič dana na trg v ...

Berimo zgodovino o izdelkih, ki jih kupujemo

Na prehranskih izdelkih najdemo veliko informacij, ki nam jih sporočajo najrazličnejše označbe. Te nam pomagajo sprejeti dobre nakupne odločitve in izbrati zdravju koristnejšo hrano, ki je primerna za življenjski slog nas in naših najbližjih. Iz označb lahko “razberemo” zgodovino izdelka, ...

Okus tradicije in sodobnosti – frika iz Posočja

V prečudovitem območju na skrajnem severozahodu Slovenije, kjer se srečujejo vetrovi Sredozemlja, Krasa in Alp, so od nekdaj dobro jedli. Malo sta za to ‘kriva’ prvinska narava in čist zrak, ki prebudita še tako zaspanega duha, malo pa hribovita pokrajina, ...

Hrana z ničtega kilometra, najpomembnejša sestavina uspeha

Če se ozremo le dobro leto nazaj, si nihče v Sloveniji ni mogel predstavljati razpleta dogodkov v kuhinji Ane Roš, zdaj chèfinje številka ena na svetu. Skrita v enem najlepših predelov Slovenije, Starem selu pri Kobaridu, v objemu gora, kristalnih ...

Radič si je utrl pot na gurmanske krožnike

Pozna jesen in zima sta čas radiča, vrste solate, ki nas nahrani in ogreje v obdobju, ko ni dovolj druge zelenjave. Jedci radiča se praviloma delijo na dve skupini – eni prisegajo na karakteren, prvinski okus, drugim pa je ta ...

Kako težko je pridobiti zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Na Inštitutu za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor, ki je eden od certifikacijskih organov, smo gospo Ireno Kropf, magistrico varne prehrane in vodjo certificiranja shem kakovosti povprašali, kako poteka postopek kontrole za pridobitev zaščitnega  znaka »izbrana kakovost ...

Zaveza odgovornosti za bolj informirano izbiro hrane in pijače

Neuravnotežena prehrana je pomemben krivec za razvoj debelosti in drugih, kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Pogosto uživanje sladkih pijač je mogoče opaziti predvsem med mladimi potrošniki, precej dovzetni so namreč tudi za oglasna sporočila. Proizvajalci sladkih ...