Zakladi s slovenskih kmetij še prepoznavnejši

V praksi vse bolj živahno delujoča in široko sprejeta nacionalna shema kakovosti »Izbrana kakovost« je na področju mleka in mlečnih izdelkov zelo jasno zastavila kriterije, po katerih sme živilo nositi ta znak. V tej, že sicer ekskluzivni družbi izdelkov z znakom »Izbrana kakovost« pa obstaja še kategorija »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«. Uvrstitev v to kategorijo pomeni, da izdelovalec izpolnjuje nekatere dodatne, še zahtevnejše kriterije.

Kakovost in svežina ne glede na mesto predelave

Slovenski kmetje pridelujejo mleko, katerega kakovost in svežina ostaneta opazni ne glede na to, ali ga predelajo v velikih mlekarnah ali v kmečkih sirarnah. V industriji mleka in mlečnih izdelkov namreč zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku predstavlja zagotovilo, da:

  • gre za stoodstotno slovensko mleko, ki je tako pridelano kot predelano v Sloveniji,
  • od prevzema mleka iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat ni minilo več kot petnajst ur.

Visoke so tudi zahteve glede molže, zbiranja in prevoza, kar so nekateri od dejavnikov, ki vplivajo na odlične mikrobiološke značilnosti mleka.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« odličnost mleka dopolnjuje s kriterijem lokalnosti

Izdelki, ki poleg osnovnih izpolnjujejo tudi nekatere dodatne kriterije, imajo v znaku »Izbrana kakovost – Slovenija« dodano navedbo »kmečki«. Gre za izdelke iz mleka, ki je predelano na lastni kmetiji ali pa dokupljeno od največ petnajstih kmetij z območja s polmerom do petindvajset kilometrov. Označbo lahko torej nosijo izdelki, narejeni na kmetiji. Med drugimi posebnostmi velja omeniti, da mlekarne pridelujejo sir iz toplotno obdelanega mleka, medtem ko kmetije nadaljujejo tradicijo izdelave sira iz surovega mleka.

Če predelovalec pozna rejca, je to privilegij za potrošnike

Predsednico Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, Moniko Ravnik, smo povprašali o posebnostih in prednostih mlečnih izdelkov, ki nosijo označbo »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«: »Poleg kakovosti in svežine dodatna označba ‘kmečki’ zagotavlja tudi lokalnost in upoštevanje tradicionalnih načinov predelave. Večina od dvainštiridesetih nosilcev certifikata iz skupinskega certificiranja v Združenju kmečkih sirarjev Slovenije predeluje svoje lastno mleko. Zaradi določil specifikacije to hkrati pomeni, da predelovalci osebno poznajo vse rejce in njihov način pridelave mleka in izdelkov.«

Sirarska dediščina na vašem krožniku

Dodatni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati živila z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« imajo svoje posebnosti. »Siri so izdelani iz surovega mleka, na tradicionalen način, kar pomeni pozitiven vpliv na ohranjanje naše sirarske dediščine. Siri iz surovega mleka ohranjajo lokalne posebnosti in značilnosti krme. Ohranjajo se tudi znanja naših prednikov, ki se nadgrajujejo z novimi znanji in možnostmi, ki jih ponuja tehnologija,« je še dodala gospa Ravnik.

Hranljiv obrok in uživanje v kakovosti – več kot zgolj prehranjevanje

Pri nakupu izdelkov z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« se odločamo med kmečkimi izdelki iz zelo kakovostnih surovin, ki se lahko pohvalijo tudi z najkrajšo potjo od hleva do mize. Za izdelavo sira je še vedno potrebnega veliko ročnega dela, saj se vsak izdelek z oznako »kmečki« kar nekajkrat znajde v rokah sirarja. Ta je tisti, ki siru da končni pečat, saj mu posveča skrb in ljubezen, potrebni, da iz najboljše surovine nastane vrhunski končni izdelek.

Danes, ko smo kot družba preplavljeni s ponudbo izdelkov z vsega sveta, še bolj hrepenimo po domači tradiciji, jo cenimo, negujemo, prepoznavamo in vse bolj tudi kupujemo. In ko boste naslednjič v trgovini videli oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«, ste lahko prepričani, da gre za tradicionalno pridelano živilo iz lokalnih, svežih surovin najboljše kakovosti. Privilegij, ki ni samoumeven.


Sorodni članki

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

Kaj jesti poleti?

Prehranskih navodil za konfekcijsko najbolj občutljiv del leta je vsako leto na pretek, a kaj nam pravzaprav sporoča poletje? Višja povprečna temperatura pomeni obremenitev za telo in hidracija je naša prva skrb. Vroči dnevi običajno zmanjšajo tek, telo pa nas…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem