Zakladi s slovenskih kmetij še prepoznavnejši

V praksi vse bolj živahno delujoča in široko sprejeta nacionalna shema kakovosti »Izbrana kakovost« je na področju mleka in mlečnih izdelkov zelo jasno zastavila kriterije, po katerih sme živilo nositi ta znak. V tej, že sicer ekskluzivni družbi izdelkov z znakom »Izbrana kakovost« pa obstaja še kategorija »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«. Uvrstitev v to kategorijo pomeni, da izdelovalec izpolnjuje nekatere dodatne, še zahtevnejše kriterije.

Kakovost in svežina ne glede na mesto predelave

Slovenski kmetje pridelujejo mleko, katerega kakovost in svežina ostaneta opazni ne glede na to, ali ga predelajo v velikih mlekarnah ali v kmečkih sirarnah. V industriji mleka in mlečnih izdelkov namreč zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku predstavlja zagotovilo, da:

  • gre za stoodstotno slovensko mleko, ki je tako pridelano kot predelano v Sloveniji,
  • od prevzema mleka iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat ni minilo več kot petnajst ur.

Visoke so tudi zahteve glede molže, zbiranja in prevoza, kar so nekateri od dejavnikov, ki vplivajo na odlične mikrobiološke značilnosti mleka.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« odličnost mleka dopolnjuje s kriterijem lokalnosti

Izdelki, ki poleg osnovnih izpolnjujejo tudi nekatere dodatne kriterije, imajo v znaku »Izbrana kakovost – Slovenija« dodano navedbo »kmečki«. Gre za izdelke iz mleka, ki je predelano na lastni kmetiji ali pa dokupljeno od največ petnajstih kmetij z območja s polmerom do petindvajset kilometrov. Označbo lahko torej nosijo izdelki, narejeni na kmetiji. Med drugimi posebnostmi velja omeniti, da mlekarne pridelujejo sir iz toplotno obdelanega mleka, medtem ko kmetije nadaljujejo tradicijo izdelave sira iz surovega mleka.

Če predelovalec pozna rejca, je to privilegij za potrošnike

Predsednico Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, Moniko Ravnik, smo povprašali o posebnostih in prednostih mlečnih izdelkov, ki nosijo označbo »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«: »Poleg kakovosti in svežine dodatna označba ‘kmečki’ zagotavlja tudi lokalnost in upoštevanje tradicionalnih načinov predelave. Večina od dvainštiridesetih nosilcev certifikata iz skupinskega certificiranja v Združenju kmečkih sirarjev Slovenije predeluje svoje lastno mleko. Zaradi določil specifikacije to hkrati pomeni, da predelovalci osebno poznajo vse rejce in njihov način pridelave mleka in izdelkov.«

Sirarska dediščina na vašem krožniku

Dodatni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati živila z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« imajo svoje posebnosti. »Siri so izdelani iz surovega mleka, na tradicionalen način, kar pomeni pozitiven vpliv na ohranjanje naše sirarske dediščine. Siri iz surovega mleka ohranjajo lokalne posebnosti in značilnosti krme. Ohranjajo se tudi znanja naših prednikov, ki se nadgrajujejo z novimi znanji in možnostmi, ki jih ponuja tehnologija,« je še dodala gospa Ravnik.

Hranljiv obrok in uživanje v kakovosti – več kot zgolj prehranjevanje

Pri nakupu izdelkov z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki« se odločamo med kmečkimi izdelki iz zelo kakovostnih surovin, ki se lahko pohvalijo tudi z najkrajšo potjo od hleva do mize. Za izdelavo sira je še vedno potrebnega veliko ročnega dela, saj se vsak izdelek z oznako »kmečki« kar nekajkrat znajde v rokah sirarja. Ta je tisti, ki siru da končni pečat, saj mu posveča skrb in ljubezen, potrebni, da iz najboljše surovine nastane vrhunski končni izdelek.

Danes, ko smo kot družba preplavljeni s ponudbo izdelkov z vsega sveta, še bolj hrepenimo po domači tradiciji, jo cenimo, negujemo, prepoznavamo in vse bolj tudi kupujemo. In ko boste naslednjič v trgovini videli oznako »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«, ste lahko prepričani, da gre za tradicionalno pridelano živilo iz lokalnih, svežih surovin najboljše kakovosti. Privilegij, ki ni samoumeven.


Sorodni članki

Prehrana na delovnem mestu – ključ do zdravja in storilnosti

Na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega dneva, preostanek časa pa dandanes kar izpuhti v zrak. V letu 2019 smo prešteli 249 delovnih dni in velika večina nas obeduje med odmorom za malico. Ste pozorni na svojo prehrano? Užijete sendvič,…

Več...

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem