Naš super jogurt | Jogurt, Mleko | Zdrava in uravnotežena prehrana

Naš super jogurt

Jogurti se umeščajo med najpogostejše prigrizke ljudi, ki skrbijo za zdrav način prehranjevanja. Nastanejo s postopkom fermentacije, ko mleku dodamo nekaj družin bakterij. Prijetno osvežijo in lajšajo želodčne težave. Fermentirani izdelki so nasploh laže prebavljivi, saj so del sestavin že razgradile bakterije. Jogurti vsebujejo vsa hranila, ki jih vsebuje mleko, dodajanje konzervansov v navadne jogurte pa ni dovoljeno. Uživamo jih lahko same ali s sadjem, v obliki polivk za solate in v sladoledih, mnogokrat pa tudi kot sestavino v različnih napitkih. Najbolj zdravju koristni so navadni jogurti, ki imajo manj sladkorja in so brez aditivov (barvila, sredstva za zgostitev, konzervansi …).

Ob pripravi posegajmo po kakovostnih, naravnih in domačih jogurtih. Izberimo tiste, ki prihajajo iz lokalnega okolja, saj tako podpiramo domačo pridelavo in predelavo ter omogočamo obstoj številnih delovnih mest. Lokalna živila imajo obilo prednosti, čeprav smo slovenski potrošniki še vedno premalo seznanjeni vsaj z označbami kakovosti na izdelkih, ki jih kupujemo.

Vabimo vas, da preverite različne načine uporabe jogurta, ki jih lahko pripravite sami.

Osvežilni napitek z jogurtom in malinami

Sestavine:

  • 2 dl navadnega jogurta
  • 1 vanilijev sladkor
  • 100 g malin ali drugega izbranega sadja

Priprava:

Izbrane sadeže operemo in osušimo. V posodi jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo z jogurtom. Dodamo vanilijev sladkor. Napitek nalijemo v kozarec; lahko ga okrasimo s stepeno sladko smetano, meto ali listi bazilike in še sveže ponudimo.

Marelični ledeni jogurt

Marelični sladoled

Sestavine:

  • 250 g očiščenih marelic
  • 1 lonček jogurta
  • 2,5 dl sladke smetane z označbo »Izbrana kakovost Slovenije«
  • 1 lonček sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor

Priprava:

Izkoščičene in olupljene marelice zmečkamo in gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Primešamo sladkor, jogurt in vanilijev sladkor. Sladko smetano čvrsto stepemo in vmešamo v sadno maso. Prelijemo v plastično posodo, ki jo dobro pokrijemo, in za 4 ure postavimo v zamrzovalnik. Vsebino lahko večkrat premešamo z vilicami, da ne kristalizira.

Sveže pripravljen sladoled iz gozdnih sadežev

Sveže pripravljen sladoled

Količine sestavin prilagajamo okusu, uporabimo pa zamrznjeno sadje.

Nasvet: Sveže nabrane sadeže narežemo na manjše kose in shranimo z zamrzovanjem. Ob pravi priložnosti jih uporabimo za pripravo sladoleda.

Sestavine:

  • 300 g zmrznjenih gozdnih sadežev
  • 50 ml jogurta
  • Po želji lahko dodamo tudi žličko slovenskega medu ali limoninega soka.

Priprava:

V mešalniku zmešamo gozdne sadeže, ki smo jih pred uporabo 10 minut pustili na sobni temperaturi. Po potrebi mešanje ustavljamo. Ko postane zmes gladka, dodamo še jogurt in ostale dodatke. Postrežemo.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem