Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono na vrtu vse kar nekako samo od sebe zloži skupaj, stihijski pristop in zanašanje na lastni občutek pa lahko vse prehitro pripeljeta do problemov. In del temeljite priprave na novo sezono je vsekakor tudi lastna vzgoja sadik vrtnin, poletnih cvetlic in dišavnic, ki jih bomo v toplejših mescih presadili na prosto.

Sadike vrtnin, ki so občutljive na mraz, lahko vzgojimo tudi v zabojčkih, raznih posodicah, mini kalilnikih, mini rastlinjakih in tudi na kaki svetli okenski polici. Težko bi bilo preveč poudariti pomen tega, da si zagotovimo kakovostno seme kakovostnih sort, ki zagotavljajo okusen in zdrav pridelek. Prav nič ne bomo zgrešili, če investiramo v pokrite mini rastlinjake, ki zagotavljajo optimalne pogoje za kalitev. Več kot dovolj dobra izbira so tudi razni posebni zabojčki, mini kalilniki, posebne setvene posodice, šotni lončki ali tablete, setveni platoji in podobno. “Pri setvi v platoje bo treba kasneje mlade sejančke pikirati,” nam je povedala Andreja Tomšič, diplomirana agronomka, svetovalka iz Semenarne Ljubljana,”kar pomeni, da jih bomo presadili v lonce ali lončke, kjer bodo imeli več prostora za rast in razvoj. Lonček nato postavimo za tri do štiri dni na senčno okensko polico, šele nato na sonce.”

Kako pa se lahko najbolje pripravimo na kasnejše presajanje na prosto? Po besedah Andreje Tomšič moramo sadike najprej nekoliko utrditi, zato jih za teden dni postavimo v pokrito hladno gredo ali v zatišni kot balkona. S tem bodo dobile več kot dovolj priložnosti, da se navadijo na svež zrak in na nihanje zunanjih temperatur. Kot klasični čas za presajanje na prosto velja obdobje od srede aprila do srede maja. “Aprila presadimo rastline, ki so malce odpornejše na mraz, na primer solata in zelje, od cvetlic pa zajčki in nageljčki. Paradižnik, paprike, kumare, bučke in lubenice presajamo maja.”

Za zaključek kratkega orisa ključnih procesov te prve faze vzpostavljanja vrta za novo sezono pa še naslednji namig: če pričakujemo hladen pomladanski zrak, mlade rastlinice obvezno zaščitimo z vrtno tkanino.


Sorodni članki

Ravnati in uživati ekološko

V naše pogovore vse pogosteje zaidejo besede eko, bio, ekološko ali biološko. Te besede se v slovenskem jeziku nanašajo na varovanje in ohranjanje narave ter življenjskega okolja. Odtod tudi poimenovanje ekoloških pridelkov. Hrana, ki je pridelana in predelana na ekološki…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Kaj storiti, če je vrt uničila toča?

V teh dneh smo priča precej nestanovitnemu vremenu. Vsi tisti, ki smo se doslej za prognozo vremena obračali na pametne telefone ugotavljamo, da je napoved postala precej nezanesljiva. Podnebne spremembe prinašajo nove vremenske trende. Narava s temperaturnimi nihanji ne prizanaša…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem