Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono na vrtu vse kar nekako samo od sebe zloži skupaj, stihijski pristop in zanašanje na lastni občutek pa lahko vse prehitro pripeljeta do problemov. In del temeljite priprave na novo sezono je vsekakor tudi lastna vzgoja sadik vrtnin, poletnih cvetlic in dišavnic, ki jih bomo v toplejših mescih presadili na prosto.

Sadike vrtnin, ki so občutljive na mraz, lahko vzgojimo tudi v zabojčkih, raznih posodicah, mini kalilnikih, mini rastlinjakih in tudi na kaki svetli okenski polici. Težko bi bilo preveč poudariti pomen tega, da si zagotovimo kakovostno seme kakovostnih sort, ki zagotavljajo okusen in zdrav pridelek. Prav nič ne bomo zgrešili, če investiramo v pokrite mini rastlinjake, ki zagotavljajo optimalne pogoje za kalitev. Več kot dovolj dobra izbira so tudi razni posebni zabojčki, mini kalilniki, posebne setvene posodice, šotni lončki ali tablete, setveni platoji in podobno. “Pri setvi v platoje bo treba kasneje mlade sejančke pikirati,” nam je povedala Andreja Tomšič, diplomirana agronomka, svetovalka iz Semenarne Ljubljana,”kar pomeni, da jih bomo presadili v lonce ali lončke, kjer bodo imeli več prostora za rast in razvoj. Lonček nato postavimo za tri do štiri dni na senčno okensko polico, šele nato na sonce.”

Kako pa se lahko najbolje pripravimo na kasnejše presajanje na prosto? Po besedah Andreje Tomšič moramo sadike najprej nekoliko utrditi, zato jih za teden dni postavimo v pokrito hladno gredo ali v zatišni kot balkona. S tem bodo dobile več kot dovolj priložnosti, da se navadijo na svež zrak in na nihanje zunanjih temperatur. Kot klasični čas za presajanje na prosto velja obdobje od srede aprila do srede maja. “Aprila presadimo rastline, ki so malce odpornejše na mraz, na primer solata in zelje, od cvetlic pa zajčki in nageljčki. Paradižnik, paprike, kumare, bučke in lubenice presajamo maja.”

Za zaključek kratkega orisa ključnih procesov te prve faze vzpostavljanja vrta za novo sezono pa še naslednji namig: če pričakujemo hladen pomladanski zrak, mlade rastlinice obvezno zaščitimo z vrtno tkanino.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček.Letošnje leto ni prijazno do pridelovalcev. Pozeba je močno prizadela…

Več...

Kako zadržimo vodo v zemlji v sušnih obdobjih?

Uporaba zastirke, travnih muld ter grede »pogače« so učinkoviti načini za dolgotrajno zadrževanje vlage na vrtovih. Govorili smo z ddr. Ano Vovk Korže, ki na svojem »Učnem poligonu za samooskrbo« predstavlja v živo različne načine priprave gredic, da bodo med…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem