Odkup slovenskega mleka po uvedbi znaka »Izbrana kakovost« narašča

Vsako, še tako veliko prizadevanje je zaman, če ne obrodi sadov. Še toliko lepše pa je, ko so ti sadovi posledica prizadevanj celotne skupnosti, kar se v Sloveniji dogaja pri odkupu in porabi mleka ter mlečnih izdelkov. S sistematičnim vpeljevanjem, promocijo in uporabo certifikata »Izbrana kakovost – Slovenija« smo kot skupnost dvignili zavest o pomenu potrošnje kakovostnih slovenskih izdelkov, po letih upadanja pa se je občutno povečala še stopnja odkupa mleka, kar so potrdile tudi uradne raziskave Statističnega urada RS (SURS).

Podatki SURS so nadvse spodbudni – za potrošnike, proizvajalce, predelovalce in celotno slovensko gospodarstvo. Delež odkupa mleka in mlečnih izdelkov v mlekarnah se je namreč povečal za kar petnajst odstotkov, obenem pa se je za štiri odstotke povečal odkup na kmetijskih gospodarstvih. Podatki razveseljujejo predvsem zato, ker smo pred uvedbo certifikata »Izbrana kakovost – Slovenija« več let zaporedoma beležili zgolj upad deleža mleka, ki so ga odkupile slovenske mlekarne. Pri mlečnih izdelkih se je najbolj povečala proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov, porasla je kar za petnajst odstotkov, sledi proizvodnja masla s petodstotnim in nato sirov z manj kot polodstotnim povečanjem.

Do zastavljenih ciljev z jasnim označevanjem

Eden glavnih razlogov za pozitivni trend stopnje odkupa slovenskega mleka je zagotovo ciljno in enotno označevanje mleka in mlečnih izdelkov. Pridelovalci mleka in slovenske mlekarne zaznavajo prednosti, ki jih prinaša enotno označevanje. To se kaže v večji povezanosti kmetov ter sektorja pridelave in predelave mleka. Z uvedbo certifikata se je povečala tudi jasnost, ki si je želijo tako kmetje, ki pridelujejo odlično surovino, kakor tudi kupci, ki s tem dobimo jamstvo kakovosti in porekla surovine. Oboje nam močno olajša odločitev, ko se znajdemo pred metri in metri trgovinskih polic, polnih živil neznanega porekla.

Slovenija pri povečanju odkupa mleka vodilna v EU

Oddaja mleka v mlekarne se v okviru Evropske unije v zadnjih nekaj mesecih glede na leto poprej v povprečju še kar zmanjšuje, a vendar ne povsod. Izmed vseh držav unije se je najbolj povečala prav v Sloveniji. Tudi sosedje Italijani povečujejo količino oddanega mleka, v Avstriji in na Madžarskem se ta ni bistveno spremenila, Hrvaška pa beleži celo šest odstotkov nižjo stopnjo odkupa.

Certifikat »Izbrana kakovost« – potrdilo kakovosti in priznanje kmetom

Odkar je večina slovenskih pridelovalcev mleka pred meseci prestala strog nadzor ob vstopu v shemo »Izbrana kakovost – Slovenija«, se kupci ‘učimo’ prepoznavati, kako kakovostna so živila in izdelki, ki prihajajo s slovenskih kmetij. S tem pa kot skupnost prepoznavamo trdo delo kmetov in jih s kupovanjem certificiranih izdelkov odkrito spoštujemo.

Optimistične napovedi o povečanem odkupu mleka so tudi za potrošnike pomemben signal, saj to pomeni, da bomo lahko kupovali domače proizvode še naprej. Mi namreč že podpiramo povečan odkup slovenskega mleka in mlečnih izdelkov tako, da se pri nakupu vsakodnevno odločamo ZA slovensko mleko, maslo, jogurte, sire in druge mlečne izdelke.


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem