Okus tradicije in sodobnosti – frika iz Posočja | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani

Okus tradicije in sodobnosti – frika iz Posočja

V prečudovitem območju na skrajnem severozahodu Slovenije, kjer se srečujejo vetrovi Sredozemlja, Krasa in Alp, so od nekdaj dobro jedli. Malo sta za to ‘kriva’ prvinska narava in čist zrak, ki prebudita še tako zaspanega duha, malo pa hribovita pokrajina, ki jemlje dih in je nadvse bogata s kulturo pašništva in sirarstva. Kulinarične ideje ‘z vseh treh vetrov’ domačini tu pripravljajo že stotine let, vse zgolj iz lokalnih in sezonskih sestavin. Nekatere so postale že prav slavne – denimo okusna frika iz Posočja, ki si zagotovo zasluži zvezdo slavnih na aveniji slovenske kulinarične tradicije.

Tradicionalna kuhinja Posočja rada kombinira sladko-kisle in sladko-slane okuse, rada pa ima tudi krepak okus, zato najdemo v kuhinji tega dela Slovenije močne dodatke, kot so zabele, zorjeni siri in skute, reducirani jabolčni kis, hren pa začimbnice, kot so materina dušica (timijan), luštrek, koprive in dobra misel. To so zagotovo jedi s pravim planinskim značajem.

Krepčilna jed, da bi lahko gore premikal

Frika je tipična jed iz Furlanije – Julijske krajine, prestolnice ocvrtega sira, ki ga imenujejo frico. Frika je v osnovi nariban sir, ocvrt na maščobi. Posočje je del širše gastronomske pokrajine, kjer frika (na naše veselje) velja za tradicionalno jed. Vendar en sam, tradicionalni recept frike ne obstaja. Vsak del Soške doline ji je namreč vtisnil svoj pečat, ji dal čisto svoj značaj in nastalo je več različic frike: s krompirjem v obliki omlete, s čebulo, porom, jajci, slanino, salamo, jabolki in raznimi zelišči. Edina ‘obvezna sestavina’ je topljeni sir.

“Ojoj,” boste rekli, “to pa je kalorična jed!” Res je, friko so včasih uživali za krepčilni zajtrk ali malico kosci, kmetje in gozdarji. Danes se takšni polnomastni obroki skorajda ne uživajo več, a ko se naslednjič odpravite v planine v okolici Posočja, le poskusite friko – hitro boste občutili, kako krepčilna je.

Odličen okus frike iz Posočja prihaja od okusnega sira s planin

Frika je samostojna jed, nemalokrat pa se pripravlja tudi k polenti ali h kruhu. Morda je širšemu občinstvu najbolj poznana tolminska frika, ki jo pripravljajo v kombinaciji sira in krompirja. V Kobaridu ji dodajo še krepko in slano skuto, na Bovškem pa imajo radi friko s polento, zaseko in ovčjim sirom.

Vsekakor je za odličen okus bistven kakovosten sir, pridelan iz kakovostnega mleka. Dandanes pa vam po dober sir ni treba odpotovati na kmetije v Posočju. V vsaki trgovini že lahko najdete kakovostne mlečne izdelke z oznako ‘izbrana kakovost‘ Mlekarne Planika, ki so izdelani izključno iz mleka, pridelanega na hribovitih območjih občin Tolmin, Kobarid in Bovec.

Pripravite friko doma

Vsekakor je za dobro jed poleg odličnih sestavin potrebna tudi vešča roka. Najbolj izkušene kuharice v domovini frike točno vedo, kdaj bo sir dal najboljši okus, se stopil v ustih ali ob robovih najlepše hrustljal. To jim dajejo izkušnje. A naj nas to ne odvrne od priprave doma, jed je vendarle preprosta. Mojstrica priprave odličnih domačih frik, gospa Mirjam Rutar, pravi: “Vsaka frika je unikat, saj vsaka gospodinja doda del sebe in uporabi svoj pristop k pripravi. Tuji gostje ne želijo nič drugega, samo še domače! Pri nas ponudimo gostom friko v kombinaciji s petimi domačimi jedmi: krompirjevo juho s skuto, domačim narezkom, krompirjem, skuto in polento ter štrudlom s skuto, jabolki in orehi. Dodamo pa še sončno dobrodošlico.”

Zaščiten sir Tolminc, ki ga izdelujejo certificirani proizvajalci v Sloveniji (fotografija: Srdjan Živulovič Bobo)

Recepta

Frika z jajci

Sestavine: 5 jajc, 60 dag naribanega sira Tolminc, 40 dag olupljenega in na lističe narezanega krompirja, 5 dag masti, zaseke, slanine ali olja ter malo soli.

Priprava: Krompir posolimo in ga v ponvi popečemo na maščobi. Jajca razžvrkljamo, dodamo nariban sir, prelijemo po krompirju in premešamo. Zapečemo na eni strani, obrnemo, popečemo še na drugi strani ter serviramo. Če je dovolj močno popečena, lahko friko razrežemo kot pico, na osminke.

Tolminska frika

Krompir olupimo in narežemo na tanke lističe. Posolimo ga in spečemo v ponvi na ogreti maščobi ali na narezani slanini. Dodamo na koščke narezan ali nariban sir Tolminc. Premešamo. Ko se frika na eni strani popeče, jo obrnemo in popečemo še na drugi.

Kot priloga se k friki najbolj poda preprosta sezonska solata, ki jedi doda potrebno svežino.

Domača frika - recept
Domača frika (fotografija: Sandi Rutar, priprava frike: Mirjam Rutar)

Avtor naslovne fotografije: Sandi Rutar


Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem