Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Potrošniki, spoznajte naše super mleko

Mleko je popolno živilo

Pogovor z Ireno Rogelj, profesorico za mlekarstvo in prehrano na Biotehnični fakulteti Mleko je od nekdaj veljalo za vrhunsko, zdravju koristno živilo. V zadnjih letih pa iz nekoliko alternativnih virov prihajajo tudi drugačne, mleku manj naklonjene interpretacije. Kaj na to…

Več...

Odkup slovenskega mleka po uvedbi znaka »Izbrana kakovost« narašča

Vsako, še tako veliko prizadevanje je zaman, če ne obrodi sadov. Še toliko lepše pa je, ko so ti sadovi posledica prizadevanj celotne skupnosti, kar se v Sloveniji dogaja pri odkupu in porabi mleka ter mlečnih izdelkov. S sistematičnim vpeljevanjem,…

Več...

Kefir je najstarejši znani probiotik

Kefir je fermentiran mlečni izdelek, ki ga zaradi njegove penaste teksture in rezkega okusa lahko uvrstimo med osvežilne mlečne napitke. Njegova skrita moč je paleta človeku koristnih mikroorganizmov, ki blagodejno vplivajo na prebavo ter zmožnost absorbcije koristnih vitaminov in mineralov,…

Več...

Domači jogurti – zdravju koristni jogurti

Jogurt je eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov. Nastane s kisanjem oziroma fermentacijo mleka, to je s spreminjanjem laktoze v mlečno kislino zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, tudi kvasovk. S fermentacijo pridobivajo tudi kislo mleko, kislo smetano, skuto, sir itd. Na prodajnih…

Več...

Kateri pa je vaš najljubši slovenski sir?

Mleko je idealna hrana. Mleko vsebuje vsa življenjsko pomembna hranila in ga lahko vključimo v vsako dieto. Eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov je sir. Ni treba, da je geografsko zaščiten, da bi bil zdrav in dobrega okusa. Poglejmo, kateri so…

Več...

Prehrambeni nasveti

[VIDEO] – Prof. dr. Irena Rogelj o pomembnosti mleka v naši vsakodnevni prehrani

Zakaj je uživanje mleka pomembno za otroke in zakaj je bolje uživati lokalne izdelke? S kupom vprašanj o super živilu mleku smo se napotili k prof. dr. Ireni Rogelj iz Biotehniške fakultete, ki nam je podala zanimive odgovore in razčistila…

Več...

Sirotka – naša prioriteta in prioriteta mlekarske industrije

Sirotka je sicer stranski proizvod v mlekarski industriji, vendar se zaradi ugodne hranilne sestave vse pogosteje uživa in dodaja različnim živilom. Poleg mlečnega sladkorja vsebuje tudi kakovostne beljakovine, vitamine in minerale, vključno s kalcijem. Zaradi lahke prebavljivosti in malo kalorij…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...

Sir: bogastvo, ki ga poznamo že 5000 let

Ljudje so poznali sir že pred 5000 leti, vendar pa so si v davni preteklosti zaradi zapletene proizvodnje sir lahko privoščili le premožni. Šele v srednjem veku je postal dostopen tudi drugim slojem prebivalstva, predvsem na področju današnje Italije, Francije,…

Več...

[VIDEO] - Mina Markovič o pomenu mleka in mlečnih izdelkov v prehrani športnikov

Svetovna prvakinja v športnem plezanju, Mina Markovič, nam je zaupala, zakaj ima rada mleko in mlečne izdelke ter kako ji ti pomagajo pri vzdrževanju forme in doseganju izvrstnih športnih rezultatov. https://www.youtube.com/watch?v=WHx-4t0wDsw

Več...

7 načinov predelave mleka

Mleko spada med osnovna živila in ker ga pijemo od rojstva, se zdi, da o njem vemo vse. Pa res? Vemo, kaj pomeni, da je mleko pasterizirano, in kako se razlikuje od recimo steriliziranega? Kaj je homogenizirano mleko? In zakaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem