Zakaj je mleko popolno živilo in koliko na dan ga je ravno prav? | Mleko | Prehranski nasveti, Zdrava in uravnotežena prehrana

Zakaj je mleko popolno živilo in koliko na dan ga je ravno prav?

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Je predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.

Pomemben vir beljakovin

Mleko je pomemben vir beljakovin, ki so potrebne za zdrav razvoj, rast ter obnovo celic in tkiv. Kljub temu da so potrebe po beljakovinah v različnih življenjskih obdobjih različne, jih človek potrebuje vse življenje. Z mlekom vnesemo v svoj organizem vse potrebne aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih lahko pridobimo le s hrano.

Kalcij za lep nasmeh in čvrste kosti

Mleko je odličen vir kalcija, ki vpliva na zdravje zob in kosti. Pomemben je tudi za razvoj telesa v času rasti, saj vpliva na izgradnjo kostne mase, v odrasli dobi pa pomaga ohranjati kostno gostoto, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze. Kalcij iz mleka se v naše telo absorbira z lahkoto, saj mleko vsebuje tudi vitamin D, ki pomaga pri absorpciji tega minerala.

Mlečni izdelki za dobro prebavo

Pomembno je, da poleg mleka uživamo tudi raznovrstne hranljive mlečne izdelke, med katerimi imajo fermentirani mlečni izdelki posebno mesto. Jogurt, kislo mleko in kefir so osvežilni in lahko prebavljivi. Probiotični mlečni izdelki pa vsebujejo tudi koristne mlečnokislinske bakterije, ki lahko ugodno delujejo na prebavo in pomagajo vzdrževati zdravo črevesno mikrofloro.

Priporočene dnevne količine

Za rast in razvoj otrok ter mladostnikov in za vzdrževanje telesa je zdrava in uravnotežena prehrana zelo pomembna. Z rednim uživanjem različnih hranljivih živil, med katere spadajo tudi mleko in mlečni izdelki, lahko pridobimo vse življenjsko pomembne snovi.

Priporočljivo je, da na dan zaužijemo od 2 do 3 porcije mleka ali mlečnih izdelkov.

Porcija mleka oz. mlečnih izdelkov je:

  • 1 kozarec mleka ali
  • 1 lonček jogurta ali drugih fermentiranih mlečnih izdelkov ali
  • 2 veliki žlici skute ali
  • dve rezini sira.

Pol litra mleka pri odraslem človeku zagotovi približno:

  • 70 % dnevnih potreb po kalciju,
  • 30 % dnevnih potreb po vitaminu B,
  • 25 % dnevnih potreb po beljakovinah,
  • 20 % dnevnih potreb po vitaminu A,
  • 15 % dnevnih potreb po vitaminu B1.

Mleko je eno od redkih živil, ki vsebuje skoraj vse potrebne snovi za uravnoteženo delovanje telesnih funkcij. Lahko ga predelamo v različne mlečne izdelke, v katerih so ohranjene vse pomembne snovi iz mleka.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Mleko in mlečni izdelki, pridelani in predelani v Sloveniji, so zagotovo dobra izbira. Lokalno mleko je zaradi kratkih transportnih poti bolj sveže, na ta način pa se veliko bolje ohranjajo tudi vse hranilne snovi, ki jih vsebuje.


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem