Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zakaj je mleko popolno živilo in koliko na dan ga je ravno prav?

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Je predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.

Pomemben vir beljakovin

Mleko je pomemben vir beljakovin, ki so potrebne za zdrav razvoj, rast ter obnovo celic in tkiv. Kljub temu da so potrebe po beljakovinah v različnih življenjskih obdobjih različne, jih človek potrebuje vse življenje. Z mlekom vnesemo v svoj organizem vse potrebne aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih lahko pridobimo le s hrano.

Kalcij za lep nasmeh in čvrste kosti

Mleko je odličen vir kalcija, ki vpliva na zdravje zob in kosti. Pomemben je tudi za razvoj telesa v času rasti, saj vpliva na izgradnjo kostne mase, v odrasli dobi pa pomaga ohranjati kostno gostoto, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze. Kalcij iz mleka se v naše telo absorbira z lahkoto, saj mleko vsebuje tudi vitamin D, ki pomaga pri absorpciji tega minerala.

Mlečni izdelki za dobro prebavo

Pomembno je, da poleg mleka uživamo tudi raznovrstne hranljive mlečne izdelke, med katerimi imajo fermentirani mlečni izdelki posebno mesto. Jogurt, kislo mleko in kefir so osvežilni in lahko prebavljivi. Probiotični mlečni izdelki pa vsebujejo tudi koristne mlečnokislinske bakterije, ki lahko ugodno delujejo na prebavo in pomagajo vzdrževati zdravo črevesno mikrofloro.

Priporočene dnevne količine

Za rast in razvoj otrok ter mladostnikov in za vzdrževanje telesa je zdrava in uravnotežena prehrana zelo pomembna. Z rednim uživanjem različnih hranljivih živil, med katere spadajo tudi mleko in mlečni izdelki, lahko pridobimo vse življenjsko pomembne snovi.

Priporočljivo je, da na dan zaužijemo od 2 do 3 porcije mleka ali mlečnih izdelkov.

Porcija mleka oz. mlečnih izdelkov je:

  • 1 kozarec mleka ali
  • 1 lonček jogurta ali drugih fermentiranih mlečnih izdelkov ali
  • 2 veliki žlici skute ali
  • dve rezini sira.

Pol litra mleka pri odraslem človeku zagotovi približno:

  • 70 % dnevnih potreb po kalciju,
  • 30 % dnevnih potreb po vitaminu B,
  • 25 % dnevnih potreb po beljakovinah,
  • 20 % dnevnih potreb po vitaminu A,
  • 15 % dnevnih potreb po vitaminu B1.

Mleko je eno od redkih živil, ki vsebuje skoraj vse potrebne snovi za uravnoteženo delovanje telesnih funkcij. Lahko ga predelamo v različne mlečne izdelke, v katerih so ohranjene vse pomembne snovi iz mleka.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Mleko in mlečni izdelki, pridelani in predelani v Sloveniji, so zagotovo dobra izbira. Lokalno mleko je zaradi kratkih transportnih poti bolj sveže, na ta način pa se veliko bolje ohranjajo tudi vse hranilne snovi, ki jih vsebuje.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem