Domači jogurti – zdravju koristni jogurti

Jogurt je eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov. Nastane s kisanjem oziroma fermentacijo mleka, to je s spreminjanjem laktoze v mlečno kislino zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, tudi kvasovk. S fermentacijo pridobivajo tudi kislo mleko, kislo smetano, skuto, sir itd.

Na prodajnih policah najdemo najrazličnejše jogurte, med katerimi so najbolj zdravju koristni navadni jogurti, tisti iz bližine, domači. V jogurte ni dovoljeno dodajati konzervanse.

Kaj vsebuje jogurt?

Jogurt ima dvakrat več mlečnih beljakovin kot mleko, veliko kalcija ter vitaminov B6 in B12. Vanj ob koncu proizvodnje lahko dodajajo snovi, ki izjemno pozitivno vplivajo na prebavni trakt in s tem na imunski sistem – probiotike in prebiotike. Med probiotike sodijo bifidobakterije in laktobacili, ki so sestavni del zdrave mikroflore prebavil. Za njihovo boljše delovanje so nujni prebiotiki, ki v črevesju ustvarijo primerne pogoje za življenje koristnih mikroorganizmov, saj jim služijo kot hrana.

Jogurti so lahko izdelani iz katerega koli mleka. Še posebej cenjeni so tisti iz kozjega mleka.

Pazljivo pri jogurtih s sladkorji

Sadni jogurti lahko imajo veliko dodanega sladkorja pa tudi aditivov, ki so posledica želje potrošnikov po bolj intenzivnih barvah, aromah in okusih. V Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na jogurte z dodatki, kot so hrustljavi muesliji, kosmiči ali čokoladni bomboni. V enem lončku takega jogurta je lahko do 30 gramov sladkorja pa tudi veliko aditivov. Uživati bi jih morali namesto posladka.

Najbolj zdravju koristen je navaden jogurt

Navadni jogurti imajo manj sladkorja in nimajo aditivov (barvil, sredstev za zgostitev, konzervansov …). Sto gramov takega jogurta vsebuje samo od tri do pet gramov sladkorja. Navadnim jogurtom se ne sme dodajati konzervansov. Kljub temu imajo dolg rok trajanja, ki je posledica naravnega konzervansa, mlečne kisline.

Domači ali tuji jogurt?

Domači, slovenski jogurti so izjemno priporočljivi. Naše mleko se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh. Ker je mleko izjemno občutljivo, je koristno skrajšati daljše prevoze – krajša je pot od pridelovalca do potrošnika, bolj priporočljiv je jogurt. Na prodajnih policah lahko najdemo tudi jogurte z označbo “Pridelano/proizvedeno brez GSO”, ki zagotavlja, da živali, ki so oddale mleko, niso bile krmljene s krmo iz gensko spremenjenih rastlin.

Domači jogurti – zdravju koristni jogurti
Ocenite stran


Sorodni članki

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz…

Več...

Mlečna strjenka z listnatim testom - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Okusna mlečna strjenka je še ena od hitrih sladic, ki navduši stare in mlade. Poleg tega je enostavna za pripravo, pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pa je še toliko…

Več...

Gratinirane skutne palačinke - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Gratinirane palačinke s skuto so ena od jedi, ki jih vsi obožujemo. Če jih pripravite s slovenskim mlekom, maslom in skuto z znakom»izbrana kakovost – Slovenija«, bodo zagotovo še boljše! ;) https://www.youtube.com/watch?v=L2awq3UUO14

Več...

Kaj pomeni znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih pomeni, da so 100_% slovenski. A ne le to! Pomeni še mnogo več. Znak vam zagotavlja, da je tako označen izdelek višje kakovosti, da je bil dodatno kontroliran in da…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem