Domači jogurti – zdravju koristni jogurti

Jogurt je eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov. Nastane s kisanjem oziroma fermentacijo mleka, to je s spreminjanjem laktoze v mlečno kislino zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, tudi kvasovk. S fermentacijo pridobivajo tudi kislo mleko, kislo smetano, skuto, sir itd.

Na prodajnih policah najdemo najrazličnejše jogurte, med katerimi so najbolj zdravju koristni navadni jogurti, tisti iz bližine, domači. V jogurte ni dovoljeno dodajati konzervanse.

Kaj vsebuje jogurt?

Jogurt ima dvakrat več mlečnih beljakovin kot mleko, veliko kalcija ter vitaminov B6 in B12. Vanj ob koncu proizvodnje lahko dodajajo snovi, ki izjemno pozitivno vplivajo na prebavni trakt in s tem na imunski sistem – probiotike in prebiotike. Med probiotike sodijo bifidobakterije in laktobacili, ki so sestavni del zdrave mikroflore prebavil. Za njihovo boljše delovanje so nujni prebiotiki, ki v črevesju ustvarijo primerne pogoje za življenje koristnih mikroorganizmov, saj jim služijo kot hrana.

Jogurti so lahko izdelani iz katerega koli mleka. Še posebej cenjeni so tisti iz kozjega mleka.

Pazljivo pri jogurtih s sladkorji

Sadni jogurti lahko imajo veliko dodanega sladkorja pa tudi aditivov, ki so posledica želje potrošnikov po bolj intenzivnih barvah, aromah in okusih. V Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na jogurte z dodatki, kot so hrustljavi muesliji, kosmiči ali čokoladni bomboni. V enem lončku takega jogurta je lahko do 30 gramov sladkorja pa tudi veliko aditivov. Uživati bi jih morali namesto posladka.

Najbolj zdravju koristen je navaden jogurt

Navadni jogurti imajo manj sladkorja in nimajo aditivov (barvil, sredstev za zgostitev, konzervansov …). Sto gramov takega jogurta vsebuje samo od tri do pet gramov sladkorja. Navadnim jogurtom se ne sme dodajati konzervansov. Kljub temu imajo dolg rok trajanja, ki je posledica naravnega konzervansa, mlečne kisline.

Domači ali tuji jogurt?

Domači, slovenski jogurti so izjemno priporočljivi. Naše mleko se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh. Ker je mleko izjemno občutljivo, je koristno skrajšati daljše prevoze – krajša je pot od pridelovalca do potrošnika, bolj priporočljiv je jogurt. Na prodajnih policah lahko najdemo tudi jogurte z označbo “Pridelano/proizvedeno brez GSO”, ki zagotavlja, da živali, ki so oddale mleko, niso bile krmljene s krmo iz gensko spremenjenih rastlin.


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem