Slovenska potica – orehov nadev z rozinami

Orehova potica z rozinami za bogat okus
Orehova potica z rozinami je ena izmed najbolj priljubljenih različic slovenske potice. Mehko testo, bogat orehov nadev in sladkaste rozine skupaj ustvarijo sladico, ki ne navdušuje le ob praznikih, temveč tudi ob vsakdanjih posebnih trenutkih. Pripravimo jo po tradicionalnem receptu, ki je del kulinarične dediščine, in jo oplemenitimo z izbranimi sestavinami slovenskega porekla.
Potica nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost
Slovenska potica je zaščitena tudi z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost (angl. Traditional Speciality Guaranteed). To je evropska shema kakovosti, s katero se zaščiti predvsem receptura ali način pridelave ali predelave. V okviru te sheme je zaščitenih kar pet slovenskih potic glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto. Med druge slovenske jedi z zaščito zajamčena tradicionalna posebnost spadajo tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in belokranjska pogača.
Izberimo lokalne sestavine
Za pripravo potice potrebujemo pšenično moko, mleko z znakom, maslo, jajca, sladkor, kvas in sol. Za nadev pa potrebujemo mlete orehe, rozine, mleko, sladkor, maslo ter rum ali vaniljo.
Ponudnike lokalne moke, soli in jajc lahko hitro poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.
Potico specimo v potičniku
Ko govorimo o pravi slovenski potici, ne gre brez potičnika, posebnega okroglega pekača, ki daje potici značilno obliko. Lahko je glinen, porcelanast, kovinski ali emajliran, njegova notranjost pa gladka ali rebrasta. Rebra vedno potekajo navpično.
Orehi in rozine so popoln par
Orehi so osnova nadeva in naj bodo čim bolj sveži. Slovenski orehi imajo izrazit, poln okus in niso grenki. Rozine pa dodajo prijetno sladkobo in sočnost. Če jih predhodno namočimo v malo ruma, bodo še mehkejše in bolj aromatične. V nekaterih različicah se jim dodajo tudi cimet, limonina lupina ali malo medu.
Zakaj izbrati lokalne sestavine?
Ključne surovine, kot so mleko, maslo in orehi, naj bodo slovenskega porekla. Priporočamo izbiro izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, dodaten nadzor s strani neodvisnih certifikacijskih organov ter višjo kakovost.
Orehova potica z rozinami – recept
Celoten recept za slovensko potico z orehi in rozinami vas čaka v nadaljevanju.
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
Testo
- 1000 g bele pšenične moke
- 30 g kvasa
- 100 g surovega masla
- 120 g sladkorja
- 10 g soli
- 3 rumenjaki (60 g)
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 10 ml ruma
- 500 ml mleka
Orehov nadev
- 1000 g zmletih orehovih jedrc
- 200 g sladkorja
- 100 g surovega masla
- 3 beljaki (90 g)
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
- 600 ml mleka
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma (za rozine)
Postopek:
Priprava testa:
Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
A: brez vzhajanja
Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
B: z vzhajanjem
Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5-1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Priprava orehovega nadeva in potice:
- Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo.
- Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še beljake ali stepen sneg iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
- Testo razvaljamo na debelino mezinca oz. vsaj 0,4cm do 1,5.
- Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov. Po namazanem testu enakomerno potresemo prebrane in oprane rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu (opcija – brez predhodnega namakanja v rum).
- Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin.
- Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več.
Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati. - Potico v pekaču pustimo vzhajati.
- Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160–180°C vsaj 40 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
- Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
- Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti in zanimivosti
Priročen nasvet
01
Potica je slovenska kraljica sladic
Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.
Priročen nasvet
02
Najboljša je potica iz sestavin slovenskega porekla
Čim več sestavin za okusno in slastno potico lahko kupite pri vam najbližjem kmetu. Seznam ponudnikov najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Priročen nasvet
03
S hrano ravnajmo spoštljivo
Vsak grižljaj hrane nosi v sebi trud kmetov, ure dela in porabljene vire. Če jo zavržemo, ne zavržemo le ostankov na krožniku, temveč vse, kar je bilo vloženega v njen nastanek. Spoštujmo hrano tako, da jo izberemo premišljeno, shranjujemo odgovorno in porabimo do zadnje drobtine.
Zanimivost
04
Potico omenjal že Trubar
Najstarejšo pisno omembo potice najdemo v delih Primoža Trubarja. Prvič jo opiše že leta 1575, omeni jo tudi leta 1577, a zanjo uporabi drugačno poimenovanje.