Nacionalna shema

Evropska shema

Slovenska potica – orehov nadev z rozinami

Slovenska potica z orehovim nadevom in rozinami je tradicionalna sladica, ki ne sme manjkati na nobeni praznični mizi. Z bogatim okusom orehov, sladkimi rozinami in mehkim testom bo navdušila vse generacije.

Orehova potica z rozinami za bogat okus

Orehova potica z rozinami je ena izmed najbolj priljubljenih različic slovenske potice. Mehko testo, bogat orehov nadev in sladkaste rozine skupaj ustvarijo sladico, ki ne navdušuje le ob praznikih, temveč tudi ob vsakdanjih posebnih trenutkih. Pripravimo jo po tradicionalnem receptu, ki je del kulinarične dediščine, in jo oplemenitimo z izbranimi sestavinami slovenskega porekla.

Potica nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost

Slovenska potica je zaščitena tudi z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost (angl. Traditional Speciality Guaranteed). To je evropska shema kakovosti, s katero se zaščiti predvsem receptura ali način pridelave ali predelave. V okviru te sheme je zaščitenih kar pet slovenskih potic glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto. Med druge slovenske jedi z zaščito zajamčena tradicionalna posebnost spadajo tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in belokranjska pogača.

Izberimo lokalne sestavine

Za pripravo potice potrebujemo pšenično moko, mleko z znakom, maslo, jajca, sladkor, kvas in sol. Za nadev pa potrebujemo mlete orehe, rozine, mleko, sladkor, maslo ter rum ali vaniljo.

Ponudnike lokalne moke, soli in jajc lahko hitro poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.

Potico specimo v potičniku

Ko govorimo o pravi slovenski potici, ne gre brez potičnika, posebnega okroglega pekača, ki daje potici značilno obliko. Lahko je glinen, porcelanast, kovinski ali emajliran, njegova notranjost pa gladka ali rebrasta. Rebra vedno potekajo navpično.

Orehi in rozine so popoln par

Orehi so osnova nadeva in naj bodo čim bolj sveži. Slovenski orehi imajo izrazit, poln okus in niso grenki. Rozine pa dodajo prijetno sladkobo in sočnost. Če jih predhodno namočimo v malo ruma, bodo še mehkejše in bolj aromatične. V nekaterih različicah se jim dodajo tudi cimet, limonina lupina ali malo medu.

Zakaj izbrati lokalne sestavine?

Ključne surovine, kot so mleko, maslo in orehi, naj bodo slovenskega porekla. Priporočamo izbiro izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, dodaten nadzor s strani neodvisnih certifikacijskih organov ter višjo kakovost.

Orehova potica z rozinami – recept

Celoten recept za slovensko potico z orehi in rozinami vas čaka v nadaljevanju.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

40 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Zima

Sestavine:

Testo

Orehov nadev

  • 1000 g zmletih orehovih jedrc
  • 200 g sladkorja
  • 100 g surovega masla
  • 3 beljaki (90 g)
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
  • 600 ml mleka
  • 100 g rozin
  • 0,5 dl ruma (za rozine)

Postopek:

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5-1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava orehovega nadeva in potice:

  1. Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo.
  2. Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še beljake ali stepen sneg iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
  3. Testo razvaljamo na debelino mezinca oz. vsaj 0,4cm do 1,5.
  4. Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov. Po namazanem testu enakomerno potresemo prebrane in oprane rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu (opcija – brez predhodnega namakanja v rum).
  5. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin.
  6. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več.
    Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  7. Potico v pekaču pustimo vzhajati.
  8. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160–180°C vsaj 40 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
  9. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  10. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(3 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Anja

Jul 2025

Z domačimi orehi je odlična. Potica je res prava slovenska klasika.

Vili

Jul 2025

Tako je slastna!

Ditka

Apr 2025

Hvala za ta krasen recept. V ponos mi je, tako dobro mi je uspela.

jajca_izpod_kamniskih

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito