Belokranjska pogača – tradicionalni recept | Tradicionalna jed | Recepti

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

4/5 - (12 votes)
Belogranjska pogača

Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz.

Sestavine:

  • 500 g mehke bele moke
  • 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički soli
  • 20 g kvasa
  • 1 ščepec kumine
  • 1 celo jajce
  • pol kavne žličke sladkorja
  • ščepec debelozrnate morske soli
  • kvasni nastavek

Priprava:

Kvasni nastavek

Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Priprava testa

Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač: Nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni bodimo, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce. Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje

Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C. Belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.

* Recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01).

Več o belokranjski pogači in njenem izvoru lahko preberete na povezavi.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...

Pletenice - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag moke 0,5 dll olja 4 dag sladkorja nekoliko ruma 1 celo jajce 1 rumenjak za premaz 1 vanili sladkor 0,5 dl mleka (toplega) vinski kamen 2 dag kvasa sol Priprava: V skledo vsujemo moko, dodamo vinski kamen,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem