Bliža se 10. obletnica projekta Tradicionalni slovenski zajtrk

datum: 08.11.2020

V Cankarjevem domu že dvanajstič zapored poteka Kulturni bazar, na katerem Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodeluje s tematsko razstavo ob 10. obletnici projekta Tradicionalni slovenski zajtrk ter z okroglo mizo na to temo v okviru posebnega tematskega sklopa Gastronomija in kultura.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo jubilejni in desetletnico bomo praznovali v petek, 20. novembra 2020. Projekt povezuje različne vladne resorje ter kmetijske, gospodarske, vzgojno-izobraževalne, zdravstvene in kulturne ustanove. Na dan slovenske hrane otroci v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji zajtrkujejo živila domačega izvora, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolka. V lanskem letu je v projektu sodelovalo že več kot 268.000 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah.

Ozaveščanje o zdravi prehrani je potrebno že od malih nog

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in mlade, pa tudi širšo javnost, o pomenu zajtrka v okviru zdravih prehranjevalnih navad. Prav tako je poudarek na izpostavljanju prednosti uživanja lokalno pridelanih živil, ki imajo kratke transportne poti in ohranijo bogato hranilno vrednost. Eden izmed ciljev je tudi izobraževanje in ozaveščanje otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Okrogla miza o pomenu projekta

Na okrogli mizi so o pomenu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk spregovorili dr. Bojan Pahor, generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije – pobudnice projekta ter Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo.

Preberite tudi:

Galerija: