Domač kruh: žemlje – recept | Kruh, Tradicionalna jed | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Domač kruh: žemlje – recept

3.5/5 - (15 votes)
Žemlje

Sestavine:

  • 1 kg bele moke
  • 2 žlički soli
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 l tople vode
  • Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)

Priprava:

V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.

Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in vzhajan kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine lepo povežejo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; če pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.

Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro ali dokler se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji. Če smo se odločili za hlebček, ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem, zarežemo in postavimo v pečico. Pečemo ga 45 minut do ene ure pri temperaturi 180 stopinj.

Oblikovanje žemljic:

Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov in oblikujemo manjše hlebčke, ki jih pustimo pol ure stati.

V vsak hlebček preko sredine vtisnemo rob s pomočjo ročaja kuhalnice. Oblikovane žemljice preložimo na pladenj, obložen s papirjem za peko in pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Za sijaj žemljice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, jih ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Medenjaki – recept

  • Medenjaki sodijo v prednovoletni čas. V mnogih domišljijskih svetovih hišica iz medenega testa prikazuje praznično vzdušje in pričakovanje praznikov. Sestavine: 600 g moke 200 g sladkorja 200 g medu 150 g mehkega masla Izbrana kakovost Slovenija 3 jajca 2 poravnani žlički…

  • Več...

Božični kruh – recept

  • Sestavine: 42 g kvasa 125 g sladkorja 250 ml toplega mleka 500 g bele moke 1 vrečka vaniljevega sladkorja 200 g masla 2 ščepca soli 80 g orehov 80 g suhih marelic 80 g rozin 80 g suhih sliv 80…

  • Več...

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem