Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept

Kruh brez kvasa 14.11.2018

Recept smo povzeli po strani Tradicionalni slovenski zajtrk, kamor so ga posredovali iz kmetijstva Mežič iz Malega Podloga, Leskovec pri Krškem. Primeren je za tiste, ki ne smejo ali nočejo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa.

Sestavine:

  • 50 dag poljubne moke
  • 5 dcl mineralne vode
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 zavitka vinskega kamna

Priprava:

Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in jih, ko so povezane, zlijemo v podolgovat model ter postavimo v pečico. Kruh bomo pekli 50 minut pri 180 stopinjah. Pečice prej ne ogrevamo, torej jo prižgemo šele takrat, ko smo vanjo položili testo v modelu.

Temne vrste kruha zahtevajo višje temperature pečenja. (200- 230 stopinj Celzija)

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in vlaga izhlapi.

Preberite več:

Naš super kruh

Komentarji na “Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept”:

  1. Sem poskusila narediti kruh po vašem receptu, vse super, razen tega, da je sredina po eni uri peke še vedno bila pocasta. Pekla sem v modelu.
    Kako vi pečete ta kruh, da ni pocast? Kakšen nasvet, priporočilo mogoče.

  2.  Žal nam je, da vam ni uspelo, a velja vztrajati. Za dobro peko so pomembni številni dejavniki – vse od dejanskega delovanja pečice pa do vlažnosti sestavin. In ravno pri piri je tako – težko je določiti pravo vlažnost moke. Poleg daljšega časa peke, poskusite še z nekoliko manj tekočine. Če bi vas zaskrbelo, da bi se kruh preveč zapekel po zunanji strani, ga lahko med peko tudi pokrijete na primer s peki papirjem. Vlažnost kruha v notranjosti lahko pred zaključkom peke preverite tako, da vanj zabodete iglo ali zobotrebec, ki se ne sme zatikati. Nekatere gospodinje uporabljajo pletilke ali pa lesene palčke. Držimo pesti! Sporočite, kako je šlo in kako ste spremenili recept, da bodo vedeli tudi naši drugi bralci.

  3. Odličen kruhek; spečen v stekleni jena posodi in ne v pekaču, v ventilatorski pečici 45 minut na 180 stopinj.

    1dl mineralne vode nadomeščen z 1 dl polnomastnega mleka ( 3,8 mlečne maščobe). Brez drobljenja tudi 3. dan.

  4.  Sam opozorilo za vse tiste ko ne pečete kruha pogosto… Razmerje voda moka ni vredu, boste meli na koncu bol maso za biskvit ko testo za kruh… Jaz sem dala nekje 6 ali 7 dl na 1kilo moke in je blo še zmeraj preveč tekočine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine:maslo za namastitev pekača500 g starega kruha2 srednje veliki kiselkasti jabolkidrobno naribana lupinica ene limone0,5 žličke mletega cimeta4…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem