Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept

Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept 14.11.2018

Recept smo povzeli po strani Tradicionalni slovenski zajtrk, kamor so ga posredovali iz kmetijstva Mežič iz Malega Podloga, Leskovec pri Krškem. Primeren je za tiste, ki ne smejo ali nočejo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa.

Sestavine:

  • 50 dag poljubne moke
  • 5 dcl mineralne vode
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 zavitka vinskega kamna

Priprava:

Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in jih, ko so povezane, zlijemo v podolgovat model. Pečemo pri  180 stopinj 50 minut.

Temne vrste kruha zahtevajo višje temperature pečenja. (200- 230 stopinj Celzija)

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in vlaga izhlapi.

Preberite več:

Naš super kruh

Komentarji na “Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept”:

  1. Sem poskusila narediti kruh po vašem receptu, vse super, razen tega, da je sredina po eni uri peke še vedno bila pocasta. Pekla sem v modelu.
    Kako vi pečete ta kruh, da ni pocast? Kakšen nasvet, priporočilo mogoče.

  2.  Žal nam je, da vam ni uspelo, a velja vztrajati. Za dobro peko so pomembni številni dejavniki – vse od dejanskega delovanja pečice pa do vlažnosti sestavin. In ravno pri piri je tako – težko je določiti pravo vlažnost moke. Poleg daljšega časa peke, poskusite še z nekoliko manj tekočine. Če bi vas zaskrbelo, da bi se kruh preveč zapekel po zunanji strani, ga lahko med peko tudi pokrijete na primer s peki papirjem. Vlažnost kruha v notranjosti lahko pred zaključkom peke preverite tako, da vanj zabodete iglo ali zobotrebec, ki se ne sme zatikati. Nekatere gospodinje uporabljajo pletilke ali pa lesene palčke. Držimo pesti! Sporočite, kako je šlo in kako ste spremenili recept, da bodo vedeli tudi naši drugi bralci.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem