Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept | Kruh, Tradicionalna jed | Recepti

Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept

4.5/5 - (13 votes)
Kruh brez kvasa

Recept smo povzeli po strani Tradicionalni slovenski zajtrk, kamor so ga posredovali iz kmetijstva Mežič iz Malega Podloga, Leskovec pri Krškem. Primeren je za tiste, ki ne smejo ali nočejo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa.

Sestavine:

  • 50 dag poljubne moke
  • 5 dcl mineralne vode
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 zavitka vinskega kamna

Priprava:

Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in jih, ko so povezane, zlijemo v podolgovat model ter postavimo v pečico. Kruh bomo pekli 50 minut pri 180 stopinjah. Pečice prej ne ogrevamo, torej jo prižgemo šele takrat, ko smo vanjo položili testo v modelu.

Temne vrste kruha zahtevajo višje temperature pečenja. (200- 230 stopinj Celzija)

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in vlaga izhlapi.

Preberite več:

Naš super kruh

Komentarji na “Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept”:

  1.  Sam opozorilo za vse tiste ko ne pečete kruha pogosto… Razmerje voda moka ni vredu, boste meli na koncu bol maso za biskvit ko testo za kruh… Jaz sem dala nekje 6 ali 7 dl na 1kilo moke in je blo še zmeraj preveč tekočine.

  2. Odličen kruhek; spečen v stekleni jena posodi in ne v pekaču, v ventilatorski pečici 45 minut na 180 stopinj.

    1dl mineralne vode nadomeščen z 1 dl polnomastnega mleka ( 3,8 mlečne maščobe). Brez drobljenja tudi 3. dan.

  3.  Žal nam je, da vam ni uspelo, a velja vztrajati. Za dobro peko so pomembni številni dejavniki – vse od dejanskega delovanja pečice pa do vlažnosti sestavin. In ravno pri piri je tako – težko je določiti pravo vlažnost moke. Poleg daljšega časa peke, poskusite še z nekoliko manj tekočine. Če bi vas zaskrbelo, da bi se kruh preveč zapekel po zunanji strani, ga lahko med peko tudi pokrijete na primer s peki papirjem. Vlažnost kruha v notranjosti lahko pred zaključkom peke preverite tako, da vanj zabodete iglo ali zobotrebec, ki se ne sme zatikati. Nekatere gospodinje uporabljajo pletilke ali pa lesene palčke. Držimo pesti! Sporočite, kako je šlo in kako ste spremenili recept, da bodo vedeli tudi naši drugi bralci.

  4. Sem poskusila narediti kruh po vašem receptu, vse super, razen tega, da je sredina po eni uri peke še vedno bila pocasta. Pekla sem v modelu.
    Kako vi pečete ta kruh, da ni pocast? Kakšen nasvet, priporočilo mogoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem