Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept 25.10.2018

Sestavine

Nadev:

  • 1 kilogram jabolk
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • Cimet
  • Po želji še maslo in rozine
  • Če so jabolka zelo sočna, dodamo lahko tudi drobtine.

Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem in drobtinami ter dodamo cimet. Po želji lahko dodamo tudi pest rozin.

Vlečeno testo:

  • 350 gramov moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica kisa
  • 1,5 dcl mlačne vode
  • ½ žličke soli

Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero umešamo jajce. Med mešanjem dodajamo vodo, v kateri smo stopili sol, in kis ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo s krožnikom in tako preprečimo, da bi se testo sušilo.

Ko je pol ure počivalo, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo.

Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine.

Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo 45 minut do eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Nekatere gospodinje štrudelj pred peko namažejo s stopljenim maslom, druge s tekočo sladko smetano ali celo z jajcem. Ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.

Takole pa študelj pripravljajo na tekmovanju za štrudeljmojstra ob prazniku Kozjanskega jabolka. Preberite naš prispevek.

Preberite tudi:

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept
4.3 (86.67%) št. ocen: 3


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domača pečena jabolka – recept

  • Pečena jabolka poznajo že naši predniki in morda si v zadnjem času ponovno utirajo pot na naše jedilnike. Priprava je izredno enostavna. Jabolka sprva izpeščičimo. Najbolje je, če uporabimo temu namenjen nož, sicer pa si lahko pomagamo z žličko. V…

  • Več...

Jabolčni kompot – recept

  • Sestavine: 1 kg jabolk – uporabimo lahko tudi lupine jabolk, ki smo olupili pred rabo v drugih jedeh. 2 žlici sladkorja 1 liter vode Cimet, klinčki Postopek: Jabolka narežemo, jim odstranimo peške in kuhamo v vodi približno 15 minut oziroma…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem