Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept

Jabolčni štrudelj na krožniku 25.10.2018

Sestavine

Nadev:

  • 1 kilogram jabolk
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • Cimet
  • Po želji še maslo in rozine
  • Če so jabolka zelo sočna, dodamo lahko tudi drobtine.

Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem in drobtinami ter dodamo cimet. Po želji lahko dodamo tudi pest rozin.

Vlečeno testo:

  • 350 gramov moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica kisa
  • 1,5 dcl mlačne vode
  • ½ žličke soli

Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero umešamo jajce. Med mešanjem dodajamo vodo, v kateri smo stopili sol, in kis ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo s krožnikom in tako preprečimo, da bi se testo sušilo.

Ko je pol ure počivalo, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo.

Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine.

Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo 45 minut do eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Nekatere gospodinje štrudelj pred peko namažejo s stopljenim maslom, druge s tekočo sladko smetano ali celo z jajcem. Ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.

Takole pa študelj pripravljajo na tekmovanju za štrudeljmojstra ob prazniku Kozjanskega jabolka. Preberite naš prispevek.

Preberite tudi:

Jabolčni štrudelj, jabolčni zavitek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Kostanjeva juha – recept

  • Sestavine:20 g kostanja4 rezine slanine1 čebula2 stroka česna6 pastinakov400 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«200 ml piščančje osnovePriprava:200 g kostanja kuhamo 40 minut. 4 rezine slanine narežemo na kocke, nasekljamo eno čebulo in dva stroka česna. Slanino popražimo.…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...

Malinin narastek – recept

  • Sestavine:150 g skute50 g sladkorja v prahu20 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«dva rumenjaka200 g prosene kaše500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«5 žlic medu2 beljaka10 g vanilijevega sladkorjasveže maline z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Veganski borovničevi muffini - recept

  • Sestavine:220 g moke100 g sladkorja1 žlička sode bikarbone1 žlička pecilnega praška30 g kakava3 žlice kokosove mokelimonina lupinica240 ml riževega napitka75 g kokosovega oljaskledica svežih borovnic z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:V posodo damo 220 g moke, 100 g sladkorja, eno…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem