Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek – recept 25.10.2018

Sestavine

Nadev:

  • 1 kilogram jabolk
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • Cimet
  • Po želji še maslo in rozine
  • Če so jabolka zelo sočna, dodamo lahko tudi drobtine.

Jabolka naribamo in zmešamo s sladkorjem in drobtinami ter dodamo cimet. Po želji lahko dodamo tudi pest rozin.

Vlečeno testo:

  • 350 gramov moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica kisa
  • 1,5 dcl mlačne vode
  • ½ žličke soli

Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero umešamo jajce. Med mešanjem dodajamo vodo, v kateri smo stopili sol, in kis ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo s krožnikom in tako preprečimo, da bi se testo sušilo.

Ko je pol ure počivalo, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo.

Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine.

Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo 45 minut do eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Nekatere gospodinje štrudelj pred peko namažejo s stopljenim maslom, druge s tekočo sladko smetano ali celo z jajcem. Ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.

Takole pa študelj pripravljajo na tekmovanju za štrudeljmojstra ob prazniku Kozjanskega jabolka. Preberite naš prispevek.

Preberite tudi:

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem