Nacionalna shema

Evropska shema

Gobova juha s krompirjem in ajdovimi žganci

Ko se poletni dnevi počasi umikajo in zrak postaja svež, v kuhinji spet zadiši po jedeh, ki nas pogrejejo od znotraj. Med njimi ima posebno mesto gobova juha s krompirjem in ajdovimi žganci, ki s svojim okusom in vonjem prinaša občutek domačnosti in jesenske topline.

V Sloveniji imamo srečo, da so naši gozdovi polni različnih vrst gob. Vendar je ob tem pomembno, da gobe nabiramo le, če jih resnično poznamo. Napačna izbira je lahko nevarna.

Sestavine za gobovo juho naj bodo v celoti slovenske

Osnovne sestavine za pripravo gobove juhe so gobe, moka, krompir in česen, za piko na i pa lahko dodamo tudi žlico kisle smetane. Bodimo pozorni, da je slovenskega porekla, kar potrjuje znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta zagotavlja, da je kisla smetana narejena iz 100 % slovenskega mleka ter da je višje kakovosti.

Tudi ajdovi žganci bodo najboljši, če bodo narejeni iz moke slovenskega porekla, najbolje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta namreč zagotavlja, da je moka pridelana iz slovenskega žita, katerega izvor in kakovost sta dodatno preverjena. Pridelovalci se morajo držati strogih pravil, ki določajo pogoje pridelave, predelave in skladiščenja žita.

Ponudnike slovenskih mlečnih izdelkov in moke lahko najdete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Katere gobe izbrati za gobovo juho?

Kremna gobova juha nastane takrat, kadar uporabimo raznolike gobe, kot so jurčki, lisičke ali šampinjoni. Sveže narezane gobe so duša te juhe, saj ji dajo tisti značilen poln, zemeljski okus.

Krompir naj bo slovenski

Druga glavna zvezda te juhe je krompir. Izberemo lahko navaden bel krompir, ki se lepo razkuha in juho rahlo zgosti. Če želimo še večjo dodano vrednost, izberemo krompir iz ekološke pridelave. Tak krompir je pridelan brez škodljivih gnojil in pod strogimi pogoji, ki zagotavljajo sledljivost in preverjeno poreklo.

Drobne stvari, ki naredijo veliko razliko

Pri pripravi juhe lahko uporabimo tudi druge kakovostne lokalne sestavine. Piranska sol, ki nosi znak zaščitena označba porekla, je pridobljena na tradicionalen način in brez dodatkov. Odlično bo dopolnila okus juhe.

 

Gobe jurčki

H gobovi juhi se odlično poda domač kruh

Za odličen domač kruh preizkusite naš osnovni recept.

Ajdovi žganci so odlični tudi naslednji dan

Pomembno je, da sestavin ne mečemo v smeti ter spoštujemo hrano. Ajdovi žganci so odlični tudi hladni naslednji dan, lahko pa jih začinimo tudi z ocvirki.

Gobova juha s krompirjem in ajdovimi žganci: recept

Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj. Naj v vaši hiši zadiši po jesenskih dobrotah!

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

1 ura 5 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Jesen, Zima

Sestavine:

Gobova juha

Ajdovi žganci

  • 250 g ajdove moke
  • 0,5 l vode
  • sol
  • po želji ocvirki

Postopek:

Priprava juhe:

Čebulo in česen drobno nasekljamo ter popražimo na maslu ali olju, da zadišita. Dodamo očiščene in narezane gobe ter jih nekaj minut pražimo, da spustijo aromo. Dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in zalijemo z jušno osnovo.

Po želji zgostimo z žlico moke, ki jo prej razmešamo z malo vode, da se izognemo grudicam. Kuhamo približno 20 minut, da se krompir skuha, nato začinimo po okusu.

Priprava ajdovih žgancev:

V slanem kropu zakuhamo ajdovo moko. Ko se moka strdi, jo z vilicami razdrobimo v drobne koščke. Če želimo, jih obogatimo z ocvirki, ki jih prej popečemo posebej.

Juho postrežemo skupaj z ajdovimi žganci, ki jih lahko dodamo v krožnik ali postrežemo ob strani, da si jih vsak zameša po svojem okusu.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Jasna

Avg 2025

zelo je slastna. hvala za recept!

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito