Gobova juha s krompirjem in ajdovimi žganci

V Sloveniji imamo srečo, da so naši gozdovi polni različnih vrst gob. Vendar je ob tem pomembno, da gobe nabiramo le, če jih resnično poznamo. Napačna izbira je lahko nevarna.
Sestavine za gobovo juho naj bodo v celoti slovenske
Osnovne sestavine za pripravo gobove juhe so gobe, moka, krompir in česen, za piko na i pa lahko dodamo tudi žlico kisle smetane. Bodimo pozorni, da je slovenskega porekla, kar potrjuje znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta zagotavlja, da je kisla smetana narejena iz 100 % slovenskega mleka ter da je višje kakovosti.
Tudi ajdovi žganci bodo najboljši, če bodo narejeni iz moke slovenskega porekla, najbolje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta namreč zagotavlja, da je moka pridelana iz slovenskega žita, katerega izvor in kakovost sta dodatno preverjena. Pridelovalci se morajo držati strogih pravil, ki določajo pogoje pridelave, predelave in skladiščenja žita.
Ponudnike slovenskih mlečnih izdelkov in moke lahko najdete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Katere gobe izbrati za gobovo juho?
Kremna gobova juha nastane takrat, kadar uporabimo raznolike gobe, kot so jurčki, lisičke ali šampinjoni. Sveže narezane gobe so duša te juhe, saj ji dajo tisti značilen poln, zemeljski okus.
Krompir naj bo slovenski
Druga glavna zvezda te juhe je krompir. Izberemo lahko navaden bel krompir, ki se lepo razkuha in juho rahlo zgosti. Če želimo še večjo dodano vrednost, izberemo krompir iz ekološke pridelave. Tak krompir je pridelan brez škodljivih gnojil in pod strogimi pogoji, ki zagotavljajo sledljivost in preverjeno poreklo.
Drobne stvari, ki naredijo veliko razliko
Pri pripravi juhe lahko uporabimo tudi druge kakovostne lokalne sestavine. Piranska sol, ki nosi znak zaščitena označba porekla, je pridobljena na tradicionalen način in brez dodatkov. Odlično bo dopolnila okus juhe.
H gobovi juhi se odlično poda domač kruh
Za odličen domač kruh preizkusite naš osnovni recept.
Ajdovi žganci so odlični tudi naslednji dan
Pomembno je, da sestavin ne mečemo v smeti ter spoštujemo hrano. Ajdovi žganci so odlični tudi hladni naslednji dan, lahko pa jih začinimo tudi z ocvirki.
Gobova juha s krompirjem in ajdovimi žganci: recept
Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj. Naj v vaši hiši zadiši po jesenskih dobrotah!
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Jesen, Zima
Sestavine:
Gobova juha
- 300 g svežih gob (jurčki, lisičke, šampinjoni ali mešanica)
- 3 krompirji
- 2 stroka česna
- 1 žlica masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 žlica moke
- sol in poper
- sveža zelišča po okusu
- 1,5 l zelenjavne ali kokošje jušne osnove
Ajdovi žganci
- 250 g ajdove moke
- 0,5 l vode
- sol
- po želji ocvirki
Postopek:
Priprava juhe:
Čebulo in česen drobno nasekljamo ter popražimo na maslu ali olju, da zadišita. Dodamo očiščene in narezane gobe ter jih nekaj minut pražimo, da spustijo aromo. Dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in zalijemo z jušno osnovo.
Po želji zgostimo z žlico moke, ki jo prej razmešamo z malo vode, da se izognemo grudicam. Kuhamo približno 20 minut, da se krompir skuha, nato začinimo po okusu.
Priprava ajdovih žgancev:
V slanem kropu zakuhamo ajdovo moko. Ko se moka strdi, jo z vilicami razdrobimo v drobne koščke. Če želimo, jih obogatimo z ocvirki, ki jih prej popečemo posebej.
Juho postrežemo skupaj z ajdovimi žganci, ki jih lahko dodamo v krožnik ali postrežemo ob strani, da si jih vsak zameša po svojem okusu.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.