Jesen je čas za gobe | Gobe | Zgodbe o naši super hrani

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na najrazličnejše načine, nekatere lahko uživamo surove, druge kuhamo in dušimo, odlična priloga pa so tudi vložene, pečene ali ocvrte. 

Gobe v naši prehrani že tradicionalno zelo cenimo predvsem zaradi enostavne dostopnosti. Imajo ugodne hranilne vrednosti z zelo malo maščobami. Vsebujejo kakovostne beljakovine in prehranske vlaknine. Zaradi posebne celične zgradbe so sicer težko prebavljive in jih ni priporočljivo uživati v velikih količinah.

Pri nabiranju gob v naravi je pomembno, da nabiramo le gobe, ki jih zelo dobro poznamo in jih ne moremo zamenjati z neužitnimi. Držimo pa se tudi gozdnega bontona.

Gobe v Sloveniji

Nabiranje gob je v Sloveniji tudi zakonsko omejeno; posameznik lahko v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob (ali eno gobo neomejene teže), nekatere gobe pa so tudi zavarovane – kot na primer karželj.

V Sloveniji raste 2.500–3.000 vrst gob, od tega pa je kar 505 različnih vrst užitnih, pravijo v Gobarskem društvu Lisička Maribor. Poznavalci z njimi res lahko odlično popestrijo svoj jedilnik. Podroben seznam s slikami so sestavili pri omenjenem društvu, objavljen pa je na njihovi spletni strani.

Prehranska vrednost gob

Po navedbah portala Prehrana.si je energijska vrednost gob primerljiva kalorični vrednosti jabolka ali korenja. Nekoliko višja je energijska vrednost in vsebnost drugih hranil pri jesenskih gobanih, ali po domače jurčkih. Sicer pa gobe sestavlja okoli devet desetin vode; veljajo tudi za dober vir vitaminov, predvsem tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne kisline in vitamina D. Predstavljajo tudi dober vir mineralov, predvsem kalcija, natrija, kalija, magnezija in železa. V suhi snovi pa vsebujejo med 27 in 48 odstotkov beljakovin, med 2 in 8 odstotkov maščob in do 60 odstotkov ogljikovih hidratov.

S prehranskega stališča so zanimive gobe šitaki, saj so ene redkih živil rastlinskega izvora, ki vsebujejo vitamin B12. Vitamin B12 je pomemben za nemoten potek mnogih presnovnih reakcij v našem telesu in je predvsem značilen za živila živalskega izvora (več o vitaminu  B12 lahko preberete v tem prispevku). Gobe šitaki so zato dober vir vitamina B12 tudi za vegetarijance. Seveda vam priporočamo, da izberete tiste, ki so zrasle na naših tleh.

Gobe niso rastline

Gobe se namreč razmnožujejo s sporami. Prav tako ne morejo proizvajati lastne hrane, saj nimajo klorofila, in s tem sposobnosti fotosinteze. Zato tudi ne potrebujejo svetlobe. Gobe uvrščamo med glive. Te pa v naravi predstavljajo naravne mehanizme za recikliranje, saj razgrajujejo odmrle rastlinske in živalske organske snovi, ki so jih pridelali drugi organizmi.

Tabela: Hranilne vrednosti za izbrane vrste gob (vir: Prehrana.si)

 ŠampinjoniOstrigarjiŠitakeJesenski goban – jurčekLisičke
Energijska vrednost (kcal/100 g)22333481,838
Voda (g/100 g)92,8289,1889,7480,5389,85
Ogljikovi hidrati (g/100 g)3,876,096,799,236,86
od tega vlaknine (g/100 g)1,32,32,5n.p.3,8
Maščobe (g/100 g)0,350,410,491,700,53
Beljakovine (g/100 g)2,113,312,247,391,49
Kalcij (mg/100 g)3321,19515
Železo (mg/100 g)0,311,330,410,7393,47
Kalij (mg/100 g)364420304203,3506
Natrij (mg/100 g)918922,269
Magnezij (mg/100 g)n. p.2720n. p.13
Tiamin (mg/100 g)0,0590,1250,0150,1050,015
Riboflavin (mg/100 g)0,130,3490,0150,0920,215
Niacin (mg/100 g)4,4944,9563,8776,074,085
Folna kislina (µg/100 g)2838132902
Vitamin D (µg/100 g)0,30,70,4n. p.5,3

Opomba: n. p. – ni podatka

Pozorno pri nabiranju

Med sprehodom po gozdu pustimo rasti gobe, ki jih ne poznamo. Nikar se jih ne dotikajmo, saj so lahko strupene, brez potrebe pa jih tudi ni potrebno trgati ali celo brcati.

Nekaj nasvetov ali zlatih pravil pri nabiranju in uživanju gob, ki jih vsako leto podajajo zdravniki s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana:

  • Nabirajte in jejte le gobe, ki jih dobro poznate;
  • Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku;
  • Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejte kot glavni obrok ali zvečer pred spanjem;
  • Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive;
  • Nabrane gobe ustrezno pripravite čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajte shranite;
  • Gobe so dobro gojišče za bakterije, zato jih ne shranjujte v hladnih shrambah ali hladilniku.

Povzeto po Prehrana.si in Gobe.si

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem