Tradicionalni slovenski zajtrk odmeval tudi v tujini

datum: 05.12.2022

Tradicionalni slovenski zajtrk so v organizaciji slovenskih veleposlaništev obeležili tudi v tujini. Otrokom so s pomočjo različnih vsebin in aktivnosti ter z lokalno slovensko hrano približali Slovenijo in jih spomnili na ključen pomen zdravega zajtrka.

V Braziliji uživali v Tradicionalnem slovenskem zajtrku

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Braziliji je v petek 18. novembra v sodelovanju z vlado Zveznega okrožja Brasilia organiziralo pogostitev skupine otrok iz družbeno ranljivih skupin, ki izvenšolski čas aktivno preživljajo v Olimpijskem središču Recanto das Emas na obrobju brazilske prestolnice. Veleposlanik Renčelj je v kratkem nagovoru skupini približno 100 ljudi – otrok, njihovih staršev, učiteljev in vzgojiteljev predstavil pomen pobude o tradicionalnem zajtrku v skladu s poudarkom letošnje izvedbe.

Navdušenje tudi v kraju Meco v Španiji

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu je organiziralo dogodek s poudarkom na tradicionalnem slovenskem zajtrku za najmlajše prebivalce Slovenske ulice v kraju Meco. Ob tej priložnosti se je 20 otrok, ki so jih spremljali starši, seznanilo s Slovenijo, tradicionalnim slovenskim zajtrkom ter pomenom lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, čebel in drugih opraševalcev. Ker je dogodek potekal v popoldanskih urah, so otroci prejeli pakete s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, katerega sestavine so lokalnega izvora in ki so ga nato lahko pojedli v soboto zjutraj. Tako otroci in starši kot tudi župan kraja Meco so izrazili navdušenje nad dogodkom.

Izjemen odziv v tujini na Tradicionalni slovenski zajtrk 2022
Tradicionalni slovenski zajtrk v Teheranu.

Tudi v Teheranu zaužili Tradicionalni slovenski zajtrk

Veleposlaništvo RS v Teheranu je organiziralo Tradicionalni slovenski zajtrk na osnovni šoli za otroke afganistanskih beguncev v mestu Karaj v bližini Teherana. S šolo, ki jo upravlja iranska nevladna organizacija Society for Protection of Working & Street Children (SPWSC), VTE sodeluje že nekaj let, saj je na njej vzpostavilo projekt čebelarskega usposabljanja, ki se ga redno udeležuje od 10 do 15 učenk in učencev. Lansko leto je VTE šoli za namen usposabljanja tudi predalo čebelnjake za urbano čebelarjenje, ki stojijo na strehi šole, in drugo čebelarsko opremo (VTE210249). Približno 70 učencev in učenk je uživalo v zajtrku, ki so ga sestavljali kruh, med, maslo, jabolko, orehi in mleko.

Tradicionalni slovenski zajtrk v Ameriki

Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu je tudi letos izvedbo vseh devetih dogodkov projekta Tradicionalni slovenski zajtrk na različnih lokacijah in v sodelovanju z različnimi ameriškimi partnerji povezal z izvedbo dveh ostalih slovenskih projektov – Svetovnim dnevom čebel in Dnevom sajenja čebelam prijaznih rastlin, ki so ju izvedli v maju, aprilu in juniju. 

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrki so potekali v tednu od 14. do 19. novembra, ko so z desetimi čebelarji in predsednico Čebelarske zveze Ohio ter predstavniki finančne korporacije Edward Jones, Gospodarske zbornice Euclid, Kiwanis kluba širšega Clevelanda (vrtnarsko društvo), Queen Right Colonies (farma s čebelami in drugimi živalmi), Rooting for you Farm (podjetje s proizvodnjo semen), predstavniki Čebelarskega združenja Loraine, ter trgovinske mreže na debelo Costco obiskali več kot 500 učencev devetih izbranih šol v Clevelandu, Collinwoodu, Euclidu in Parmi.

V Londonu spoznali pomen slovenskega zajtrka

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Londonu je organiziralo tradicionalni slovenski zajtrk na osnovni šoli North Harringay na severu Londona. Skupini 60 učencev prvega razreda je bila, na za starostno skupino primeren animirano-interaktiven način, predstavljena Slovenija ter pobuda o medenem zajtrku, vključno z mednarodnim dnevom čebel. Predstavitev je bila osredotočena na prizadevanja za osveščanje mladih o pomenu varovanja in ohranjanja narave, o pomenu čebel, čebelarstva ter o tem, kako s pomočjo čebeljih pridelkov ter lokalno pridelane hrane krepimo in ohranjamo zdravje.

Učencem so bili podarjeni slovenski med in lokalno pridelana jabolka ter svinčnik s semeni, ki ji bodo posadili v šolskem vrtu.

Otroci v šoli pri Slovenskem tradicionalnem zajtrku
Tradicionalni slovenski zajtrk na Madžarskem.

Tudi na Madžarskem uživali v slovenskih dobrotah

Generalni konzulat Republike Slovenije na Madžarskem je v sodelovanju z OŠ Olcsai-Kiss Zoltán organiziral tradicionalni slovenski zajtrk. Prisotni so bili učenci 3. a in b razreda z učiteljicami in ravnateljico, pridružil se je tudi župan Körmenda István Bebes.

Z učenci so se pogovarjali o Sloveniji, njenih naravnih lepotah in posebnostih, med katerimi so tudi številni čebelarji. Učenci so ob prikazani PP prezentaciji pokazali veliko zanimanje in tudi poznavanje Slovenije.

Po končani predstavitvi so sodelavci KMN postregli z okusnim slovenskim zajtrkom. Na mizi so bili kruh z maslom in medom, jabolka ter mleko in čaj.

Otroci v šoli pri Slovenskem tradicionalnem zajtrku
Tradicionalni slovenski zajtrk v Albaniji.

V Albaniji v tradicionalnem zajtrku uživalo 120 otrok

Veleposlaništvo je v petek, 25. novembra, v sodelovanju z albanskim Ministrstvom za kmetijstvo in razvoj podeželja (MKRP), konkretneje z ministrico Frido Krifca, ter Ministrstvom za šolstvo in šport organiziralo tradicionalni slovenski zajtrk za 120 učencev šole (od tega 22 otrok v vrtcu) Feti Fanaj v vasi Mangull, okraj Petrela, občina Tirana.

V kratkih nagovorih otrokom in učiteljem so MKRP Krifca in Renata Japelj Marmulaku in ravnateljica šole Blerina Alldervishi poudarile pomen zdravega zajtrka, sveže pripravljene hrane in uporabe lokalnih izdelkov. Renata Japelj Marmulaku je predstavila idejo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki jo Slovenija vsak 3. petek v novembru promovira že 12. leto, s čimer obeležujemo dan slovenske hrane.

Lokalni proizvajalci so prispevali mleko in jabolka, lokalna restavracija pa je pripravila tracicionalne albanske palačinke petulle, domač sir in domač med. Vso organizacijo so podprli iz sredstev čebeljega sklada (ZJK220153). Dogodek je potekal na dan, ko so otroci v šolah obeleževali 28. in 29. november, državna praznika, ko Albanija obeležuje dan neodvisnosti in dan zastave.

Tradicionalni slovenski zajtrk segel vse do Indije

28. novembra je v Dehradunu potekal dogodek “Brainy Bees and Biodiversity”, ki je bil izveden v sodelovanju z organizacijo AHEAD iz Dehraduna (predstavnika Joana in John Gideon) in šolo Grace Academy. G. Gideon je v nagovoru vse zbrane seznanil o začetkih sodelovanja s slovenskim veleposlaništvom. Veleposlanica Mateja Vodeb Ghosh je otroke nagovorila o pomenu svetovnega dneva čebel, tradicionalnem slovenskem zajtrku ter jih vzpodbudila k aktivnemu sodelovanju in razmisleku o prihodnosti. Sodelovalo je nekaj več kot 100 otrok, učiteljev in prostovoljcev, ki so pomagali pri organizaciji. Dogodek je bil izveden v treh delih in sicer: a) izobraževalna delavnica, za katero je bila pripravljena brošura poimenovana “OH! Honey – I’m Ms Bee, and this book is all about me” (posredujemo po emailu na ZJK/ZGI); b) predavanje o flori in fauni Indije in Uttarakanda, ki ga je pripravil dr Harminder Singh Baweja, strokovnjak s tega področja, temu je sledila c) glasbena točka priznanega in uveljavljenega country glasbenika Bobbija Casha, ki ga imenujejo tudi “The Indian Cowboy”. Zapel je dve pesmi, ena je tudi vključevala referenco na čebele.

Otroci treh sekcij petega razreda so pripravili glasbeno točko. Podelili smo priznanja otrokom, ki so ustvarili najboljša likovna dela, slovesno se je predstavil in v uporabo sprostil slovenski čebelnjak, ki ga krasi poslikava kralja Matjaža in motiv iz narave.

Izjemna ustvarjalnost vrtca v Budimpešti

Čudovite utrinke so z nami delili tudi z Veleposlaništva RS v Budimpešti, kjer so v vrtcu Under the rainbow organizirali ustvarjalne dejavnosti, preko katerih so otroci spoznali pomen zajtrka in tradicionalni slovenski zajtrk.