Slovenska potica – pehtranka – recept

Slovenska potica – pehtranka – recept 21.3.2018
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine testo:

  • 1000 g bele pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g surovega masla
  • 120 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 3 – 5 rumenjakov  (60–100 g)
  • 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja (10-20 g)
  • 1 žlička ruma (5–10 ml)
  • Do 500 ml mleka

Sestavine pehtranovega nadeva:

  • 150 g surovega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki (vsaj 80 g)
  • 75 g svežega pehtrana ali zamrznjenega, ali
  • 5-15 g posušenega pehtrana

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5-1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava nadeva in potice:

  1. Maslo umešamo, dodajamo sladkor in rumenjake.
  2. Vmešamo pehtranove liste. Lahko dodamo posušen pehtran.
  3. Testo razvaljamo, na debelino mezinca vsaj 0,4cm do 1,5 cm. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo 300-400 g maslenega pehtranovega nadeva.
  4. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1-2 zavoja več. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  5. Potico v pekaču pustimo vzhajati.
  6. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160–180°C vsaj 30 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
  7. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  8. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...

Slivovi cmoki po babičinem receptu - recept

  • Čas priprave: 90 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine:Za krompirjevo testo:500 gramov krompirja150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)30 gramov masla ali margarine1 jajceščepec solimalo naribanega muškatnega oreščkaZa nadev:12 čvrstih, manjših slivZa posip:100 gramov sladkorja100 gramov drobtin60 gramov masla izbrana kakovost Slovenijacimet po okusuPriprava:Krompir skuhajte, ga olupite in…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem