Ričet z laškim fižolom– recept

Ričet z laškim fižolom– recept
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Laški fižol je bil nekoč zelo priljubljen. Ima namreč visoko hranilno vrednost ter kompleksnejše ogljikove hidrate v debeli lupini, primeren pa je tudi za shranjevanje preko zime. Iz fižola so lahko pripravili različne sezonske jedi, veljal je pa predvsem za jed v težkih časih, ko so gospodinjstva morala zategniti pas. Poleg osrednje Slovenije so ga poznali tudi drugod, vendar so ga po regijah različno poimenovali. Ta recept prihaja iz Ljubljane.

Sestavine:

  • 25 dag ješprenja
  • 50 dag prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1–2 korenčka
  • 20 dag fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • oljčno olje
  • 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj, sol

Priprava:

V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo preko noči namočen fižol. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in prepražimo. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in prekajeno meso ter pražimo 1 – 2 minuti. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo približno 1 uro. Med kuhanjem dolivamo vodo in rahlo mešamo, da se ne prismodi.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Ričet z laškim fižolom– recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem