Ričet z laškim fižolom– recept

Ričet z laškim fižolom– recept
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Laški fižol je bil nekoč zelo priljubljen. Ima namreč visoko hranilno vrednost ter kompleksnejše ogljikove hidrate v debeli lupini, primeren pa je tudi za shranjevanje preko zime. Iz fižola so lahko pripravili različne sezonske jedi, veljal je pa predvsem za jed v težkih časih, ko so gospodinjstva morala zategniti pas. Poleg osrednje Slovenije so ga poznali tudi drugod, vendar so ga po regijah različno poimenovali. Ta recept prihaja iz Ljubljane.

Sestavine:

  • 25 dag ješprenja
  • 50 dag prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1–2 korenčka
  • 20 dag fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • oljčno olje
  • 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj, sol

Priprava:

V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo preko noči namočen fižol. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in prepražimo. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in prekajeno meso ter pražimo 1 – 2 minuti. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo približno 1 uro. Med kuhanjem dolivamo vodo in rahlo mešamo, da se ne prismodi.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Ričet z laškim fižolom– recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

  • Sestavine: 75 g masla Izbrana kakovost Slovenija 125 g ovsenih kosmičev 75 g sladkorja 1 jajce 3 – 5 kapelj esence mandlja ali vanilije 50 g moke 3 g pecilnega praška (1 zvrhana žlička) Priprava: V ponvi razpustimo maslo in med…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem