Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Ričet z laškim fižolom– recept

5/5 - (2 votes)
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Laški fižol je bil nekoč zelo priljubljen. Ima namreč visoko hranilno vrednost ter kompleksnejše ogljikove hidrate v debeli lupini, primeren pa je tudi za shranjevanje preko zime. Iz fižola so lahko pripravili različne sezonske jedi, veljal je pa predvsem za jed v težkih časih, ko so gospodinjstva morala zategniti pas. Poleg osrednje Slovenije so ga poznali tudi drugod, vendar so ga po regijah različno poimenovali. Ta recept prihaja iz Ljubljane.

Sestavine:

  • 25 dag ješprenja
  • 50 dag prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1–2 korenčka
  • 20 dag fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • oljčno olje
  • 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj, sol

Priprava:

V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo preko noči namočen fižol. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in prepražimo. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in prekajeno meso ter pražimo 1 – 2 minuti. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo približno 1 uro. Med kuhanjem dolivamo vodo in rahlo mešamo, da se ne prismodi.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Martinova račka – recept

  • Sestavine: raca iz domače reje, težka 2–3 kg 2 jabolki (z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«) sol Priprava: Domačo raco očistimo, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku. Pred pečenjem trebušni del napolnimo z narezanima jabolkoma. Pečico segrejemo…

  • Več...

Domača češnjeva pita

  • Sestavine: Testo za pito: 0,50 dag bele moke ščepec soli 30 dag masla z oznako izbrana kakovost – Slovenija 1 pecilni prašek 1 jajce z oznako izbrana kakovost – Slovenija Češnjev nadev: 1 kg češenj z oznako izbrana kakovost –…

  • Več...

EKO goveji steak v vinski omaki – recept

  • Sestavine: 200 g govejega hrbta 1 žlica olja 1 šalotka 120 ml rdečega vina 100 ml jušne osnove 1 šop peteršilja 1 žlička bele moke 1 žlička rjavega sladkorja 20 g masla sol in poper Vse sestavine so ekološke. Priprava:…

  • Več...

Šparglji v pršutu – recept

  • Sestavine za 4 do 6 oseb: 1 kg debelejših slovenskih zelenih špargljev 10 dag kraškega pršuta v rezinah 1–2 žlički oljčnega olja Slovenske Istre poper riban trdi sir z oznako izbrana kakovost – Slovenija Priprava: Pečico segrejemo na 200 °C.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem