Ričet z laškim fižolom– recept | Fižol, Zelenjava | Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ričet z laškim fižolom– recept

5/5 - (2 votes)
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Laški fižol je bil nekoč zelo priljubljen. Ima namreč visoko hranilno vrednost ter kompleksnejše ogljikove hidrate v debeli lupini, primeren pa je tudi za shranjevanje preko zime. Iz fižola so lahko pripravili različne sezonske jedi, veljal je pa predvsem za jed v težkih časih, ko so gospodinjstva morala zategniti pas. Poleg osrednje Slovenije so ga poznali tudi drugod, vendar so ga po regijah različno poimenovali. Ta recept prihaja iz Ljubljane.

Sestavine:

  • 25 dag ješprenja
  • 50 dag prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1–2 korenčka
  • 20 dag fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • oljčno olje
  • 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj, sol

Priprava:

V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo preko noči namočen fižol. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in prepražimo. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in prekajeno meso ter pražimo 1 – 2 minuti. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo približno 1 uro. Med kuhanjem dolivamo vodo in rahlo mešamo, da se ne prismodi.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Fižolova solata s šalotko in bučnim oljem - recept

  • Sestavine: 300 g fižola 1 šalotka bučno olje jabolčni kis sol poper Priprava: Večer prej namočimo fižol in ga naslednji dan skuhamo v osoljeni vodi. Olupimo šalotko in jo narežemo na kolobarje. Kuhan fižol in narezano šalotko solimo, popramo ter…

  • Več...

Bučni kolač – recept

  • Sestavine:170 g bučnega pireja2 jajci2 žlički pecilnega praška1 žlička sode bikarbone200 g rjavega sladkorja250 g moke1 žlička cimeta1/2 žličke muškatnega oreščka1/2 žličke mletih klinčkov200 g sladkorja v prahu1/2 žličke soli1/2 žličke vaniljevega ekstrakta115 g masla Izbrana kakovost Slovenija115 g kremnega…

  • Več...

Poletna solata z redkvicami in jajcem – recept

  • Sestavine:1 glava sezonske zelene solaterukolaredkvice2 trdo kuhani jajcisol, poperolivno oljejabolčni kisPriprava:Zeleno solato operemo in natrgamo na koščke. Zamešamo jo z rukolo in razprostremo po skledi. Na vrh dodamo na tanko narezane kolute redkvice in narezano trdo kuhano jajce.V posodici zamešamo…

  • Več...

EKO pečen krompir z rožmarinom – recept

  • Sestavine:700 g krompirja4 žlice olja2 vejici rožmarinasol in poperVse sestavine so ekološke.Priprava:Rožmarin temeljito operemo, osušimo in osmukamo lističe. Krompir pod tekočo vodo temeljito operemo, osušimo in po dolžini prerežemo na pol.Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija ter vanjo postavimo krompir,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem