Ričet z laškim fižolom– recept | Fižol, Zelenjava | Recepti

Ričet z laškim fižolom– recept

5/5 - (2 votes)
ričet z laškim fižolom nekoč in danes ričota
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Laški fižol je bil nekoč zelo priljubljen. Ima namreč visoko hranilno vrednost ter kompleksnejše ogljikove hidrate v debeli lupini, primeren pa je tudi za shranjevanje preko zime. Iz fižola so lahko pripravili različne sezonske jedi, veljal je pa predvsem za jed v težkih časih, ko so gospodinjstva morala zategniti pas. Poleg osrednje Slovenije so ga poznali tudi drugod, vendar so ga po regijah različno poimenovali. Ta recept prihaja iz Ljubljane.

Sestavine:

  • 25 dag ješprenja
  • 50 dag prekajenega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1–2 korenčka
  • 20 dag fižola
  • 2 srednje velika paradižnika
  • oljčno olje
  • 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj, sol

Priprava:

V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo preko noči namočen fižol. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in prepražimo. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in prekajeno meso ter pražimo 1 – 2 minuti. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo približno 1 uro. Med kuhanjem dolivamo vodo in rahlo mešamo, da se ne prismodi.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Paradižniki, polnjeni z mletim mesom - recept

  • Čas priprave: 60-90 min
    • #
    • #
    • #
  • Zelenjave ne zavrzite Če imate na vrtu preveč paradižnikov, jih ne zavrzite, ampak lahko iz njih pripravite tudi paradižnikovo omako. Sestavine: 8 enako velikih zrelih paradižnikov lokalnega porekla 400 g mletega govejega mesa »izbrana kakovost -Slovenija« 1 čebula 2 stroka…

  • Več...

Fižolova solata s šalotko in bučnim oljem - recept

  • Najbolj slastne so lokalno pridelane sestavineSolata s fižolom, šalotko in bučnim oljem je slovenska posebnost, zato bodite pozorni, da jo pripravite iz domačih, lokalno pridelanih sestavin. Vam najbližje ponudnike lahko najdete tudi na našem zemljevidu.Sestavine:300 g fižola1 šalotkabučno oljejabolčni kissolpoperPriprava:Večer…

  • Več...

Bučni kolač – recept

  • Sestavine: 170 g bučnega pireja 2 jajci 2 žlički pecilnega praška 1 žlička sode bikarbone 200 g rjavega sladkorja 250 g moke 1 žlička cimeta 1/2 žličke muškatnega oreščka 1/2 žličke mletih klinčkov 200 g sladkorja v prahu 1/2 žličke…

  • Več...

Poletna solata z redkvicami in jajcem – recept

  • Sestavine:1 glava sezonske zelene solaterukolaredkvice2 trdo kuhani jajcisol, poperolivno oljejabolčni kisPriprava:Zeleno solato operemo in natrgamo na koščke. Zamešamo jo z rukolo in razprostremo po skledi. Na vrh dodamo na tanko narezane kolute redkvice in narezano trdo kuhano jajce.V posodici zamešamo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem