Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Pirin kruh – recept

  • Čas priprave:100 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine:

  • 1 kg polnozrnate pirine moke
  • ½ zavoja svežega kvasa
  • piranska groba sol

Po želji:

  • 1 pest sončničnih semen
  • 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme

Priprava:

Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi z dlani. Običajno je bolj redka kot testo za polbeli ali beli kruh.

V pekač damo papir za peko in nanj razporedimo testo. Postavimo ga v pečico, segreto na 60 stopinj Celzija. V pečici naj kruh vzhaja do ustrezne višine, nato povečajmo temperaturo na 200 stopinj brez vmesnega odpiranja pečice. Pečemo ga 65 minut.

Pečenemu kruhu še vročemu odstranimo papir za peko, ki se je verjetno prilepil nanj, ga zavijemo v prt in počasi ohladimo na mrežici, da lahko ustrezno diha.

Namig:

Ohlajen kruh narežemo na 3–4 kose, ki jih ločeno spravimo v vrečke in zamrznemo. Tako nam je svež kruh vedno na voljo. Kruh je precej gost in nasiten, zato ga režemo na tanjše kose. Če damo v testo več semen, mora biti masa nekoliko bolj tekoča (uporabimo več vode), saj semena med pečenjem absorbirajo del vlage.

Več preberite v prispevku o piri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine:maslo za namastitev pekača500 g starega kruha2 srednje veliki kiselkasti jabolkidrobno naribana lupinica ene limone0,5 žličke mletega cimeta4…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodepol dl bučnega ali oljčnega oljapo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Domač kruh: žemlje – recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem