Pirin kruh – recept

4.3/5 - (15 votes)
Pirin kruh
  • Čas priprave:100 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Uporabite slovensko moko

Za pripravo kruha uporabite kakovostno slovensko pirino moko, pridelano v vaši bližini. Pomagate si lahko z našim zemljevidom ponudnikov. Preberite tudi nekaj zanimivosti o piri.

Sestavine:

  • 1 kg polnozrnate pirine moke
  • 1 zavitek svežega kvasa
  • piranska groba sol

Po želji:

  • 1 pest sončničnih semen
  • 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme

Priprava:

Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi z dlani. Običajno je bolj redka kot testo za polbeli ali beli kruh.

V pekač damo papir za peko in nanj razporedimo testo. Postavimo ga v pečico, segreto na 60 stopinj Celzija. V pečici naj kruh vzhaja do ustrezne višine, nato povečajmo temperaturo na 200 stopinj brez vmesnega odpiranja pečice. Pečemo ga 65 minut.

Pečenemu kruhu še vročemu odstranimo papir za peko, ki se je verjetno prilepil nanj, ga zavijemo v prt in počasi ohladimo na mrežici, da lahko ustrezno diha.

Namig:

Ohlajen kruh narežemo na 3–4 kose, ki jih ločeno spravimo v vrečke in zamrznemo. Tako nam je svež kruh vedno na voljo. Kruh je precej gost in nasiten, zato ga režemo na tanjše kose. Če damo v testo več semen, mora biti masa nekoliko bolj tekoča (uporabimo več vode), saj semena med pečenjem absorbirajo del vlage.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (68 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Božični kruh – recept

  • Izberite slovenske orehe in lešnikeV Sloveniji slovimo po odličnem lupinastem sadju, ki je na voljo vse leto. Več preberite tukaj: Lupinasto sadje bogati našo prehrano.Sestavine:42 g kvasa125 g sladkorja250 ml toplega mleka300 g bele moke200 g ržene moke1 vrečka vaniljevega…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine: maslo za namastitev pekača 500 g starega kruha 2 srednje veliki kiselkasti jabolki drobno naribana lupinica ene…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodepol dl bučnega ali oljčnega oljapo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem