Prleška gibanica

Čas priprave
1 ura 30 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
2 uri 10 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Vlečeno testo
- 50 dag pšenične moke
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 jajce
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 ščepec soli
- 2,5 dl mlačna voda po potrebi
Nadev iz skute
- 1 kg polnomastne slovenske skute
- 1 ščepec soli
- 3 žlice sladkorja
Preliv iz smetane
- 1 l kisle smetane
- 2 jajca
Ostalo
- 10 dag masla ali rastlinskega olja
Postopek:
Moko najprej presejemo in jo zmešamo z maščobo, kisom, soljo in jajcem. Medtem ko zamesimo testo, postopoma dodajamo vodo. Gnetemo toliko časa, da masa postane enotna, gladka in elastična. Ko je testo pripravljeno, ga premažemo z maščobo in pustimo počivati, pokrito, vsaj pol ure. Čeprav lahko posežemo tudi po kupljenem vlečenem testu, je domače različica nedvomno bolj priporočljiva.
Skuti primešamo sladkor in sol ter vse skupaj dobro premešamo. Cela jajca stepemo s kislo smetano. Maslo raztopimo. Skutin nadev lahko združimo z jajčno-smetanovo zmesjo, pri tem pa del kisle smetane prihranimo za končni premaz. Za pripravo priporočamo okrogel, lončen pekač premera približno 35 cm, v kolikor tega ni pri roki, bo ustrezen tudi pravokoten. Izbrani pekač premažemo z maščobo.
Spočito testo razvaljamo in ga delno razvlečemo, nato pa ga položimo preko pekača in razvlečemo še po kuhinjskem prtu, posutem z moko, tako da sega čez rob posode vsaj za širino njenega oboda. Testo pustimo nekaj minut, da se nekoliko posuši. Nato ga razrežemo na 4 do 8 enakomernih delov (najpogosteje šest), pri čemer naj zareze segajo skoraj do dna pekača, saj mora prleška gibanica imeti od 5 do 9 plasti vlečenega testa.
Prvo plast testa premažemo z maščobo, nato čeznjo položimo naslednjo plast. Pazimo, da testo ne visi čez rob. Na drugo plast enakomerno porazdelimo skutni nadev in ga prelijemo s smetanovo ter nato še z maščobno mešanico. Postopek ponavljamo: testo, nadev, poliva – vse do zadnje plasti. Ko so plasti zaključene, testo, ki sega nad rob gibanice, odstranimo in površino bogato premažemo s preostalo smetanovo mešanico. Celotno gibanico nato večkrat prebodemo z drobno iglo vse do dna pekača.
Vnaprej ogreta pečica naj bo nastavljena na 200 °C. Gibanico pečemo približno 40 minut, a čas in temperatura se lahko nekoliko prilagodita glede na vrsto pečice in uporabljeni pekač. Ko je pečena, jo po želji potresemo s sladkorjem v prahu. Režemo jo lahko na trikotnike ali pravokotnike. Višina prleške gibanice običajno znaša med 1,5 in 2,5 centimetra.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo lokalno pridelane sestavine
Okusna prleška gibanica navduši vse generacije. Naj bo pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.