Praznični Miklavževi parkeljni – recept
- Kategorije:
- Prehranski nasveti
- Recepti
- Ključne besede:
- park
- parklji
Izbirajmo lokalno
Za pripravo parkljev izberite moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Recept za parklje
Sestavine:
- 400 g bele moke iz slovenskih žit
- 20 g svežega kvasa
- 30 g sladkorja
- 2 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol
- 2 rumenjaka slovenskih jajc
- 40 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- slovenske rozine
- limonina lupina
- * količine zadostujejo za 6 srednje velikih parkljev
Priprava:
V posodo stresite moko, vanjo izoblikujte jamico in nadrobite kvas. Dodajte sladkor ter moko prelijete z mlačnim mlekom. Pustite počivati deset minut, da se naredi kvasec.
V maso dodajte preostali sladkor in sol, 1 rumenjak in stopljeno maslo ter dobro pregnetite testo. Pustite ga počivati eno uro.
Oblikujte parklje v želeni velikosti ter jih razporedite po pekaču, podloženem s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik marmelado. Testo pustite vzhajati še deset minut, dobro premažite parklje s preostankom rumenjaka, da boste dobili lepo skorjo, ter jih pecite 30 minut na 180 °C.
Orehova potica – recept
Potica je slovenska kraljica sladic Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero
Enostavna potica – recept
Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki,
Slovenska potica – pehtranka s skuto – recept
Sestavine testo: 1000 g bele pšenične moke 30 g kvasa 100 g surovega masla 120 g sladkorja 10 g soli 3 rumenjaki (60 g) 10