Nacionalna shema

Evropska shema

Pečene hruške z medom in mlečno zmrzlino

Pečene hruške z medom in mlečno zmrzlino so sladica chefa Luke Koširja, ki združuje preproste, a okusne sestavine. Topla hruška se lepo ujame s sladkim medom, hladna mlečna zmrzlina pa poskrbi za prijetno svežino. Jed je preprosta za pripravo, a na krožniku deluje elegantno. Je odlična izbira za posebne priložnosti ali kot razvajanje po kosilu.

Avtor recepta: chef Luka Košir

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

35 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

3

Sezona

Jesen

Sestavine:

Hruške

Mlečna zmrzlina

Postrežba

  • 3 vejice svežega timijana
  • ekstra deviško oljčno olje

Postopek:

Hruške umijemo pod hladno vodo, jih razpolovimo in odstranimo pečke. Razpolovljene preložimo v skledo in vse skupaj začinimo z olivnim oljem, solnim cvetom in grobo mletim poprom. Tako pripravljene položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 150 °C. Hruške pokapljamo z medom in pečemo toliko časa, da se rahlo zmehčajo. Lahko jih uporabimo takoj ali pa shranimo na toplem. Če jih pečemo v krušni peči ali zaprtem žaru, bodo še boljše.

Z mešalnikom stepamo rumenjake pri najvišji hitrosti do puhaste kreme. Med tem v kozici segrevamo vodo in sladkor do temperature 115 °C (za merjenje uporabimo termometer za sladice). Mešalnik zmanjšamo za polovico hitrosti in rumenjakom počasi dodajamo sladkorni sirup. Pri srednji hitrosti mešamo toliko časa, da se zmes ohladi.

Med tem kremasto stepemo 900 g smetane. Želatino namočimo v mrzli vodi in jo stopimo v topli kozici. Stopljeno želatino zamešamo v 250 g sladke smetane. Polovico tekoče smetane nato zamešamo v stepene rumenjake in polovico v stepeno smetano. Nato stepeno smetano vmešamo v rumenjake. Pripravljeno zmes nalijemo v poljubne modelčke in zamrznemo.

Na krožnik položimo hruško in ji dodamo rezino zmrzline. Sladici nato po želji dodatno dodamo timijan in oljčno olje.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Nataša

Sep 2025

Recept je preprost, a odličen! Hvala!

stekleni lonci z različnimi vrstami medu

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba
Piranska_sol

Zaščitena označba porekla

zaščitena označba porekla

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito