Nacionalna shema

Evropska shema

Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki so ena tistih jedi, ki se jih naučimo pripravljati od babic, in ki jih z veseljem postavimo na mizo ob posebnih priložnostih ali kot reden obrok.

Kruhovi cmoki so ena tistih jedi, ki se jih naučimo pripravljati od babic, in ki jih z veseljem postavimo na mizo ob posebnih priložnostih ali nedeljskih kosilih. Njihova prednost je, da jih pripravimo iz osnovnih sestavin, ki jih skoraj vedno najdemo doma in pogosto iz kruha, ki bi sicer končal v košu.

Od kruha do cmoka

Osnova kruhovih cmokov je kruh. Lahko je svež, a pogosto uporabimo starejšega, ki se v koščkih poveže z jajci, mlekom in začimbami. Tako pripomoremo k zmanjševanju količine odpadne hrane ter spoštujemo hrano, spoštujemo planet.

Mleko, jajca in druge sestavine

Mleko, ki ga dodamo masi, naj bo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj to pomeni 100 % slovensko poreklo in dodatne kontrole kakovosti. Za vezavo mase so nepogrešljiva tudi jajca. Odlična izbira so jajca izpod Kamniških planin z Zaščiteno geografsko označbo (ZGO), ki prihajajo iz slovenskih hlevov z dobrobitjo živali na prvem mestu. Za začimbo dodamo drobno sesekljan peteršilj, sol in ščepec muškatnega oreščka.

Zakaj začeti že dan prej

Prebranec ni jed, ki bi jo lahko pripravili v naglici. Fižol moramo najprej čez noč namočiti v hladni vodi. Namakanje ne le skrajša čas kuhanja, ampak tudi zmanjša vsebnost snovi, ki lahko povzročijo prebavne težave. Naslednji dan vodo odlijemo, fižol speremo in ga skuhamo skoraj do mehkega. S tem zagotovimo, da se bo v pečici enakomerno skuhal do popolnosti.

Kam po lokalno pridelane sestavine?

Pri tako preprosti jedi, kot so kruhovi cmoki, pride kakovost sestavin še bolj do izraza. Lokalna živila niso prepotovala pol Evrope, zato so sveža, okusna in ohranjajo več hranil. Poleg tega z nakupom pri slovenskih pridelovalcih podpiramo naše kmete in pekarne.

Ponudnike slovenskih sestavin lahko najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Kako jih postreči

Kruhovi cmoki so odlična priloga k pečenki, golažu, divjačini ali jedem v bogatih omakah. Lepo se podajo tudi k tradicionalnim jedem, kot so kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šelne, kjer cmoki dobijo povsem novo dimenzijo okusa.

Kruhovi cmoki: recept

Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

35 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Postopek:

Kruh narežemo na majhne kocke in stresemo v večjo skledo. Mleko segrejemo in z njim prelijemo kruh. Pustimo nekaj minut, da se napoji.

Dodamo jajci, stopljeno maslo, peteršilj, sol in muškatni orešček. Nežno premešamo, da se sestavine povežejo. Če je masa premehka, dodamo malo krušnih drobtin. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke enake velikosti.

V vreli osoljeni vodi jih kuhamo 10–15 minut, dokler ne priplavajo na površje.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Anica

Sep 2025

Preprosti in odlični!

Recept vsebuje lokalne proizvode
jajca_izpod_kamniskih

Zaščitena geografska označba

zaščitena geografska označba

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito