Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept

Na slovenskem se je znašlo veliko jedi iz sosednjih dežel. S priseljenci so pripotovale na naša tla in sčasoma dobile lokalno podobo in okus. Med bolj znanimi so kruhovi cmoki, prispeli iz Madžarske in Avstrije. Recept prihaja iz Vipavske doline, kjer so se usidrali zaradi trgovske poti, ki je tod vodila v Italijo. Lokalno značilna priloga ali kombinacija zelene in fižola nakazuje prilagoditev in zaznamuje tradicijo prebivalstva Vipavske doline.

Sestavine:

Cmoki:

  • pol štruce starega kruha
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • mala čebula
  • nekaj rezin pancete ali pršuta
  • sol in ščep popra
  • 25 dag regrata

Toč:

  • 1 čebula
  • 30 dag kuhanega fižola
  • manjši gomolj zelene (šjelna)
  • 1 strok česna
  • malo kisa ali belega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, lovor

Priprava:

Kruh zdrobimo na drobne kose in prelijemo z vročim mlekom. Ohlajeni masi dodamo jajce in drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k ostalim sestavinam. Tretjino regrata nasekljamo na drobno in vmešamo v maso ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.

Za pripravo toča preostanek regrata podušimo na oljčnem olju. Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo masa kasneje gladka. V drugo posodo dodamo na kocke narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo ter zalijemo z malo vode, vinom ali kisom ter kuhamo do mehkega. Kuhano zeleno delno odcedimo (vodo shranimo, če bi masa bila pregosta), odstranimo lovor, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladko maso – toč.

Cmoke ponudimo z dušenim regratom in točem.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem