Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Na slovenskem se je znašlo veliko jedi iz sosednjih dežel. S priseljenci so pripotovale na naša tla in sčasoma dobile lokalno podobo in okus. Med bolj znanimi so kruhovi cmoki, prispeli iz Madžarske in Avstrije. Recept prihaja iz Vipavske doline, kjer so se usidrali zaradi trgovske poti, ki je tod vodila v Italijo. Lokalno značilna priloga ali kombinacija zelene in fižola nakazuje prilagoditev in zaznamuje tradicijo prebivalstva Vipavske doline.

Sestavine:

Cmoki:

  • pol štruce starega kruha
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • mala čebula
  • nekaj rezin pancete ali pršuta
  • sol in ščep popra
  • 25 dag regrata

Toč:

  • 1 čebula
  • 30 dag kuhanega fižola
  • manjši gomolj zelene (šjelna)
  • 1 strok česna
  • malo kisa ali belega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, lovor

Priprava:

Kruh zdrobimo na drobne kose in prelijemo z vročim mlekom. Ohlajeni masi dodamo jajce in drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k ostalim sestavinam. Tretjino regrata nasekljamo na drobno in vmešamo v maso ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.

Za pripravo toča preostanek regrata podušimo na oljčnem olju. Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo masa kasneje gladka. V drugo posodo dodamo na kocke narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo ter zalijemo z malo vode, vinom ali kisom ter kuhamo do mehkega. Kuhano zeleno delno odcedimo (vodo shranimo, če bi masa bila pregosta), odstranimo lovor, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladko maso – toč.

Cmoke ponudimo z dušenim regratom in točem.

Recept in foto: Kuhnapato

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem