Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept
  • Čas priprave:20 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Na slovenskem se je znašlo veliko jedi iz sosednjih dežel. S priseljenci so pripotovale na naša tla in sčasoma dobile lokalno podobo in okus. Med bolj znanimi so kruhovi cmoki, prispeli iz Madžarske in Avstrije. Recept prihaja iz Vipavske doline, kjer so se usidrali zaradi trgovske poti, ki je tod vodila v Italijo. Lokalno značilna priloga ali kombinacija zelene in fižola nakazuje prilagoditev in zaznamuje tradicijo prebivalstva Vipavske doline.

Sestavine:

Cmoki:

  • pol štruce starega kruha
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • mala čebula
  • nekaj rezin pancete ali pršuta
  • sol in ščep popra
  • 25 dag regrata

Toč:

  • 1 čebula
  • 30 dag kuhanega fižola
  • manjši gomolj zelene (šjelna)
  • 1 strok česna
  • malo kisa ali belega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, lovor

Priprava:

Kruh zdrobimo na drobne kose in prelijemo z vročim mlekom. Ohlajeni masi dodamo jajce in drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k ostalim sestavinam. Tretjino regrata nasekljamo na drobno in vmešamo v maso ter vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.

Za pripravo toča preostanek regrata podušimo na oljčnem olju. Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo masa kasneje gladka. V drugo posodo dodamo na kocke narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo ter zalijemo z malo vode, vinom ali kisom ter kuhamo do mehkega. Kuhano zeleno delno odcedimo (vodo shranimo, če bi masa bila pregosta), odstranimo lovor, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladko maso – toč.

Cmoke ponudimo z dušenim regratom in točem.

Recept in foto: Kuhnapato

Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelne – recept
5 (100%) št. ocen: 4


Sorodni recepti

Enostavna potica – recept

  • Sestavine: Testo: 600 g moke 30 g kvasa, 2 dcl mleka izbrana kakovost Slovenija, 140 g sladkorja, 140 g masla izbrana kakovost Slovenija, 4 rumenjaki, 1 vanilijev sladkor, Lupinica 1 limone Žlička soli Orehov nadev: 1 dcl toplega mleka izbrana…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka izbrana kakovost0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane izbrana kakovost1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3 žličke rumanastrgana lupinica ene limonepotrebujemo še marelično marmelado…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem