Hitri pustni krofi – recept | Krofi, Pust | Recepti

Hitri pustni krofi – recept

4.5/5 - (6 votes)
Krofi

Sestavine:

  • 250 g gladke moke tip 500
  • 250 g ostre moke
  • 2,5 dag svežega kvasa
  • 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 0,5 dcl olja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 vanilin sladkor
  • pol žličke soli
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 3 žličke ruma
  • nastrgana lupinica ene limone
  • marelična marmelada ali lešnikov namaz za nadev
  • mleti sladkor za posipanje
  • olje za cvrtje

Priprava:

V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.

Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi.

Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.

Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.

V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.

Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.

Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.

Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.

Ostale pustne recepte lahko preberete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Zdravi krofi iz pečice – recept

  • Najbolj zdravi so iz slovenskih sestavin! Za pripravo zdravih krofov uporabite čim več slovenskih, lokalno pridelanih sestavin. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da so živila pridelana in predelana v Sloveniji. Sestavine 250 g slovenske ostre…

  • Več...

Flancati – recept

  • Najboljši flancati so iz lokalnih sestavinPodpirajmo lokalno in za pripravo okusnih flancatov uporabimo lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.Sestavine:250 g moke tip 5001 vrečica suhega kvasa ali 1/2 kocke svežega3 rumenjaki40…

  • Več...

Ocvrte miške

  • Izberite lokalno pridelane sestavine Miške bodo najboljšega okusa, če boste za pripravo uporabili lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Sestavine 30 dag slovenske moke 1,5 dag kvasa 3 dag sladkorja 3…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem