Nacionalna shema

Evropska shema

Haloška gibanica

Haloška gibanica je ena izmed značilnih jedi iz vzhodnega dela Slovenije, kjer preproste sestavine že stoletja združujejo v nasitne in okusne obroke. Priprava je preprosta, a rezultat je bogat in domač okus, ki ga z veseljem delimo z družino ali prijatelji.

Čas priprave

1 ura 30 minut

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

2 uri 15 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 250 g gladke moke
  • 250 g ostre moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • 40 g masla (sobne temperature)
  • 1 jajce

Nadev

  • 750 g sveže skute (najbolje polnomastne)
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica ene limone
  • ščepec soli

Preliv

  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladkorja

Dodatno

  • maslo za namastitev pekača
  • sladkor v prahu za posip

Postopek:

Priprava testa:

V manjši posodi raztopimo kvas v mlačnem mleku skupaj s sladkorjem. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. V večji posodi zmešamo obe moki in sol. Dodamo jajce in stopljeno maslo. Prilijemo kvasno mešanico in zamesimo gladko testo. Gnetemo približno 10 minut, da postane elastično. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, da se volumen podvoji.

Priprava nadeva:

V veliki skledi zmešamo skuto, jajci, sladkor, pšenični zdrob, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in ščepec soli. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase.

Oblikovanje gibanice:

Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v krog, nekoliko večji od premera pekača. Pekač namastimo z maslom in vanj položimo testo, tako da robovi segajo čez rob pekača. Na testo enakomerno razporedimo skutni nadev. Robove testa zavihamo navznoter, da delno pokrijejo nadev.

Priprava preliva:

V manjši posodi zmešamo kislo smetano, jajce in sladkor, da dobimo gladko zmes. Preliv enakomerno prelijemo po nadevu in zavihanih robovih testa.

Peka:

Gibanico pečemo v ogreti pečici približno 40–45 minut, dokler ne postane zlato rjave barve. Po peki jo pustimo počivati 15 minut, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na trikotnike.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo lokalno pridelane sestavine

Okusna haloška gibanica navduši stare in mlade. Naj bo pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito