Haloška gibanica

Čas priprave
1 ura 30 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
2 uri 15 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 250 g gladke moke
- 250 g ostre moke
- 30 g svežega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička soli
- 2,5 dl mlačnega mleka
- 40 g masla (sobne temperature)
- 1 jajce
Nadev
- 750 g sveže skute (najbolje polnomastne)
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica ene limone
- ščepec soli
Preliv
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
Dodatno
- maslo za namastitev pekača
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
Priprava testa:
V manjši posodi raztopimo kvas v mlačnem mleku skupaj s sladkorjem. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. V večji posodi zmešamo obe moki in sol. Dodamo jajce in stopljeno maslo. Prilijemo kvasno mešanico in zamesimo gladko testo. Gnetemo približno 10 minut, da postane elastično. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, da se volumen podvoji.
Priprava nadeva:
V veliki skledi zmešamo skuto, jajci, sladkor, pšenični zdrob, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in ščepec soli. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase.
Oblikovanje gibanice:
Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v krog, nekoliko večji od premera pekača. Pekač namastimo z maslom in vanj položimo testo, tako da robovi segajo čez rob pekača. Na testo enakomerno razporedimo skutni nadev. Robove testa zavihamo navznoter, da delno pokrijejo nadev.
Priprava preliva:
V manjši posodi zmešamo kislo smetano, jajce in sladkor, da dobimo gladko zmes. Preliv enakomerno prelijemo po nadevu in zavihanih robovih testa.
Peka:
Gibanico pečemo v ogreti pečici približno 40–45 minut, dokler ne postane zlato rjave barve. Po peki jo pustimo počivati 15 minut, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na trikotnike.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo lokalno pridelane sestavine
Okusna haloška gibanica navduši stare in mlade. Naj bo pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.