Domača jabolčna pita – recept | Jabolka, Sadje, Tradicionalna jed | Recepti

Domača jabolčna pita – recept

3.9/5 - (37 votes)
Jabolčna pita

Pri izbiri sestavin bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Za pripravo najboljše jabolčne pite izberite lokalno pridelane sestavine z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki vam jamči 100-odsotno slovensko poreklo.

Sestavine

Testo:

  • 350  gramov moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 vaniljin sladkor
  • 120 gramov sladkorja v prahu
  • 150 gramov masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljin sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano. Zamesimo testo. Pred nadaljevanjem naj testo počiva na hladnem.

Medtem pripravimo jabolka:

  • 1 kilogram jabolk z oznako z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • cimet
  • po želji dodamo rozine

Postopek:

Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine.

Vzamemo približno polovico testa, ki ga raztegnemo na krožniku za pito. Uporabimo lahko tudi krožnik za peko pice. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga potisnemo z vilicami.

Prvo plast testa obložimo z jabolčno mešanico. Čez njo zložimo na tanke trakove narezano preostalo polovico testa v obliki mreže.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno eno uro. Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu.

Opomba: Preden na spodnjo plast testa naložimo jabolka, jo lahko že 10 minut pečemo.

Komentarji na “Domača jabolčna pita – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem