Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept 14.11.2018

Sestavine:

  • 700 g moke,
  • 3 ščepce soli,
  • 70 g masla,
  • 3 žlice kisle smetane,
  • naribana lupina ene bio limone.

Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se aktivira.

V posodi zamesimo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in limonino lupino. Ko je pripravljen, dodamo kvasec in sestavine dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo počivati dobro uro.

Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na 3 cm in prerežemo po dolžini ter začnemo s prepletanjem. Pleteno testo predenemo v pekač in pustimo vzhajati še 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo tik pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.

20 minut pečemo pri 200 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj. Če želimo, da je kruh svetlejše rjave barve, ga prekrijemo s peki papirjem, če pa želimo temnejšo barvo, ga prekrijemo kasneje. Po 50 minutah je velikonočna pletenka pečena.

Recept smo povzeli po spletni strani Sladko slane brbončice

Avtor fotografije: Selma Bizjak

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept
4.6 (92%) št. ocen: 5


Sorodni recepti

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodePol dl bučnega ali oljčnega oljaPo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...

Domač kruh: žemlje – recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem