Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

Velikonočna pletenka 14.11.2018

Sestavine:

  • 700 g moke,
  • 3 ščepce soli,
  • 70 g masla,
  • 3 žlice kisle smetane,
  • naribana lupina ene bio limone.

Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se aktivira.

V posodi zamesimo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in limonino lupino. Ko je pripravljen, dodamo kvasec in sestavine dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo počivati dobro uro.

Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na 3 cm in prerežemo po dolžini ter začnemo s prepletanjem. Pleteno testo predenemo v pekač in pustimo vzhajati še 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo tik pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.

20 minut pečemo pri 200 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj. Če želimo, da je kruh svetlejše rjave barve, ga prekrijemo s peki papirjem, če pa želimo temnejšo barvo, ga prekrijemo kasneje. Po 50 minutah je velikonočna pletenka pečena.

Recept smo povzeli po spletni strani Sladko slane brbončice

Avtor fotografije: Selma Bizjak

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine:maslo za namastitev pekača500 g starega kruha2 srednje veliki kiselkasti jabolkidrobno naribana lupinica ene limone0,5 žličke mletega cimeta4…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem