Domač kruh: velikonočna pletenka – recept | Kruh, Tradicionalna jed | Recepti

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

4.1/5 - (8 votes)
Velikonočna pletenka

Sestavine:

  • 700 g moke,
  • 3 ščepce soli,
  • 70 g masla,
  • 3 žlice kisle smetane,
  • naribana lupina ene bio limone.

Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se aktivira.

V posodi zamesimo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in limonino lupino. Ko je pripravljen, dodamo kvasec in sestavine dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo počivati dobro uro.

Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na 3 cm in prerežemo po dolžini ter začnemo s prepletanjem. Pleteno testo predenemo v pekač in pustimo vzhajati še 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo tik pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.

20 minut pečemo pri 200 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj. Če želimo, da je kruh svetlejše rjave barve, ga prekrijemo s peki papirjem, če pa želimo temnejšo barvo, ga prekrijemo kasneje. Po 50 minutah je velikonočna pletenka pečena.

Recept smo povzeli po spletni strani Sladko slane brbončice

Avtor fotografije: Selma Bizjak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem