Domač kruh: kajzerice – recept

Domač kruh: kajzerice – recept 14.11.2018

Sestavine:

  • 1 kg bele moke
  • 2 žlički soli
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 l tople vode
  • Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)

Priprava:

V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino vsujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.

Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in ko je vzhajan, tudi kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine dobro premešajo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; v primeru da pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.

Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro. V tem času se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji.

Oblikovanje kajzeric

Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov. Vsak hlebček razvaljamo v kačo in iz nje napravimo rahel vozel. En konec potisnemo s spodnje strani v sredino vozlja, drugi del pa z zgornje strani.

Vse kajzerice s primernim razmakom položimo na večji pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol do ene ure na sobni temperaturi oziroma dokler se testo ne podvoji. Pekač vstavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut. Za sijaj kajzerice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, kajzerice ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice

Preberi več:

Domač kruh: kajzerice – recept
5 (100%) št. ocen: 4


Sorodni recepti

Domač kruh: žemlje – recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...

Domač kruh: velikonočna pletenka – recept

  • Sestavine: 700 g moke, 3 ščepce soli, 70 g masla, 3 žlice kisle smetane, naribana lupina ene bio limone. Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine: 1 kg bele moke 2 žlički soli 0,5 dl olja 0,5 l tople vode Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g) Priprava: V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor.…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem