Domač kruh: kajzerice – recept | Kruh | Recepti

Domač kruh: kajzerice – recept

4.7/5 - (10 votes)
Kajzerice

Sestavine:

  • 1 kg bele moke
  • 2 žlički soli
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 l tople vode
  • Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)

Priprava:

V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino vsujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.

Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in ko je vzhajan, tudi kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine dobro premešajo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; v primeru da pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.

Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro. V tem času se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji.

Oblikovanje kajzeric

Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov. Vsak hlebček razvaljamo v kačo in iz nje napravimo rahel vozel. En konec potisnemo s spodnje strani v sredino vozlja, drugi del pa z zgornje strani.

Vse kajzerice s primernim razmakom položimo na večji pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol do ene ure na sobni temperaturi oziroma dokler se testo ne podvoji. Pekač vstavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut. Za sijaj kajzerice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, kajzerice ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice

Preberi več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (68 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Božični kruh – recept

  • Izberite slovenske orehe in lešnikeV Sloveniji slovimo po odličnem lupinastem sadju, ki je na voljo vse leto. Več preberite tukaj: Lupinasto sadje bogati našo prehrano.Sestavine:42 g kvasa125 g sladkorja250 ml toplega mleka300 g bele moke200 g ržene moke1 vrečka vaniljevega…

  • Več...

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

  • Star kruh lahko porabimo na različne načine in tako pripomoremo k zmanjševanju zavržkov hrane. Preberite recept za slastno in zelo okusno sladico. Sestavine: maslo za namastitev pekača 500 g starega kruha 2 srednje veliki kiselkasti jabolki drobno naribana lupinica ene…

  • Več...

Pirin kruh brez kvasa – recept

  • Sestavine:450 g pirine moke2 zvrhani žlički sode bikarbone1 zvrhana žlička soli3,5 dl tekočega jogurta Izbrana kakovost Slovenije2 dl gazirane mineralne vodepol dl bučnega ali oljčnega oljapo želji lahko dodamo tudi 2 žlici semen po lastni izbiriPriprava:Najprej enostavno zmešamo mokre sestavine,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem