Nacionalna shema

Evropska shema

Domač kruh brez gnetenja

Domač kruh brez gnetenja je popolna izbira za vse, ki si želijo sveže pečenega kruha z dišečo hrustljavo skorjo in mehko sredico, brez zapletenih postopkov. Le kakovostne sestavine, malo potrpljenja in pečica naredita pravo čarovnijo.

Čas priprave

12 ur

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

12 ur 45 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 3,5 dl vode

Postopek:

Sestavine hitro zmešamo s kuhalnico in jih ne gnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 12 ur (na primer preko noči). Nato nastalo testo z rokami nežno dvakrat prepognemo, kot bi zlagali serviet, in ga pustimo mirovati še 15 minut. Medtem ogrejemo pečico na najvišjo možno temperaturo. Pri tem segrejemo tudi posodo in pokrovko.

Testo preložimo v vročo posodo, jo pokrijemo in pečemo pol ure pri 250 stopinjah, nato pokrovko umaknemo in pri temperaturi 200 stopinj kruh pečemo še 15 minut.

Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in izhlapeva vlaga.

Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice

Priročni nasveti in zanimivosti

Priročen nasvet

01

Skrivnost priprave

Pomembno je, da imamo pri roki posodo s pokrovko, ki je odporna na toploto, saj se kruh peče pokrit.

Priročen nasvet

02

Ne zavrzimo kruha

Hrana je dragocena, zato z vsakim kosom kruha ravnajmo skrbno.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Manca

Jul 2025

Enostaven super recept!

Poiščite ponudnike lokalne hrane!

Vsak teden svež recept v tvojem nabiralniku. Sestavine iz Slovenije, priprava brez kompliciranja.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito