Bizeljski ajdov kolač - recept | Ajda, Tradicionalna jed, Žita | Recepti

Bizeljski ajdov kolač – recept

4.3/5 - (7 votes)
Bizeljski ajdov kolač
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Testo:

  • 60 dag ajdove moke
  • 20 dag ostre moke
  • 2 dl kisle smetane
  • 1,5 l vode

Nadev:

  • 2 kg skute
  • 3 jajca
  • sol
  • 15 dag masla
  • kisla smetana za premaz

Priprava:

  1. Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano.
  2. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
  3. Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
  4. Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla.
  5. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
  6. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.
  7. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Vir: www.kuhnapato.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem