Bizeljski ajdov kolač – recept

Bizeljski ajdov kolač – recept 30.3.2018
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Testo:

  • 60 dag ajdove moke
  • 20 dag ostre moke
  • 2 dl kisle smetane
  • 1,5 l vode

Nadev:

  • 2 kg skute
  • 3 jajca
  • sol
  • 15 dag masla
  • kisla smetana za premaz

Priprava:

  1. Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano.
  2. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
  3. Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
  4. Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla.
  5. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
  6. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.
  7. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Vir: www.kuhnapato.si

Bizeljski ajdov kolač – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl toplega mleka 1 jajce 3 žlice olja pol žličke soli limonina lupinica Nadev: 25 dag skute 1 dl kisle smetane 3 žlice lipovega medu 10 žlic mletih orehov Preliv:…

  • Več...

Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremo

  • Sestavine: 4 lepa jabolka Izbrane kakovosti (Idared, Jonagold ali Majda) 200 g listnatega testa 100 g skute 1 zavojček vanilijevega sladkorja 1 jajce sok pol limone 2-3 žlice sladkorja 1 žlica stopljenega masla noževa konica cimeta maslo Postopek: Pečico segrejemo…

  • Več...

Vanilijevi gumbki – recept

  • Sestavine: 250 g masla Izbrana kakovost Slovenija 250 g moke 80 g sladkorja v prahu 2 vrečki vanilijevega sladkorja 3 vrečke vanilijevega pudinga Priprava: V skledo presejemo moko in puding iz vrečke ter premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem