Bizeljski ajdov kolač
Avtor recepta: projekt Kuhnapato
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
50 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 60 dag ajdove moke
- 20 dag ostre moke
- 2 dl kisle smetane
- 1,5 l vode
Nadev
- 2 kg skute
- 3 jajca
- sol
- 15 dag masla
- kisla smetana za premaz
Postopek:
Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Za popolno mehkobo kolača
Pri pripravi testa uporabite mlačno vodo, saj bo testo tako lažje obdelovati. Pred peko kolač premažite s kislo smetano, da bo lepo zapečen in sočen.