Bizeljski ajdov kolač – recept

Bizeljski ajdov kolač – recept 30.3.2018

Testo:

  • 60 dag ajdove moke
  • 20 dag ostre moke
  • 2 dl kisle smetane
  • 1,5 l vode

Nadev:

  • 2 kg skute
  • 3 jajca
  • sol
  • 15 dag masla
  • kisla smetana za premaz

Priprava:

  1. Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano.
  2. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
  3. Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
  4. Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla.
  5. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
  6. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.
  7. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Vir: www.kuhnapato.si


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem