Bizeljski ajdov kolač – recept

Bizeljski ajdov kolač – recept 30.3.2018
  • Čas priprave:2,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Testo:

  • 60 dag ajdove moke
  • 20 dag ostre moke
  • 2 dl kisle smetane
  • 1,5 l vode

Nadev:

  • 2 kg skute
  • 3 jajca
  • sol
  • 15 dag masla
  • kisla smetana za premaz

Priprava:

  1. Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano.
  2. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
  3. Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
  4. Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla.
  5. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
  6. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.
  7. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Vir: www.kuhnapato.si

Bizeljski ajdov kolač – recept
Ocenite stran


Sorodni recepti

Bovški krafi - recept

  • Sestavine: Testo: 750 g moke 7,5 dl vrele vode 60 g olja 30 g soli Nadev: 350 g suhih hrušk tepk (kloc) 50 g piškotnih drobtin 200 g jabolčne čežane 50 g v rumu namočenih rozin 50 g sladkorja pol…

  • Več...

Mirenski praznični štrukelj - recept

  • Sestavine: Testo: 25 dag moke 4 žlice sladkorja 1 jajce voda po potrebi Nadev: 20 dag mletih mandljev 20 dag rozin 20 dag lipovega medu 1 dl ruma limonina lupinica, cimet Preliv: 2 žlici masla izbrana kakovost 2 žlici medu…

  • Več...

Kruhov narastek z jabolki in orehi - recept

  • Sestavine: 600 g jabolk 100 g regratovega ali hojevega medu 5 dag mletih orehov sok 1 limone 350 g belega kruha 2,5 dl sladke smetane sol, cimet Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih z medom, cimetom…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem