Domač kruh brez gnetenja

Čas priprave
12 ur
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
12 ur 45 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Postopek:
Sestavine hitro zmešamo s kuhalnico in jih ne gnetemo. Posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 12 ur (na primer preko noči). Nato nastalo testo z rokami nežno dvakrat prepognemo, kot bi zlagali serviet, in ga pustimo mirovati še 15 minut. Medtem ogrejemo pečico na najvišjo možno temperaturo. Pri tem segrejemo tudi posodo in pokrovko.
Testo preložimo v vročo posodo, jo pokrijemo in pečemo pol ure pri 250 stopinjah, nato pokrovko umaknemo in pri temperaturi 200 stopinj kruh pečemo še 15 minut.
Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in izhlapeva vlaga.
Avtor fotografije: Selma Bizjak, Sladko slane brbončice
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti in zanimivosti
Priročen nasvet
01
Skrivnost priprave
Pomembno je, da imamo pri roki posodo s pokrovko, ki je odporna na toploto, saj se kruh peče pokrit.
Priročen nasvet
02
Ne zavrzimo kruha
Hrana je dragocena, zato z vsakim kosom kruha ravnajmo skrbno.