Domača jabolčna pita

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
testo
- 350 g moke
- pol pecilnega praška
- 1 vanilijin sladkor
- 120 g sladkorja v prahu
- 150 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 rumenjaka
- 4 žlice kisle smetane z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
Jabolka
- 1 kg jabolk z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 80 g sladkorja
- 1 žlica drobtin
- cimet
- rozine (po želji)
Postopek:
Priprava testa:
Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljin sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano. Zamesimo testo. Pred nadaljevanjem naj testo počiva na hladnem.
Priprava pite
Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine. Vzamemo približno polovico testa, ki ga raztegnemo na krožniku za pito. Uporabimo lahko tudi krožnik za peko pice. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga potisnemo z vilicami.
Prvo plast testa obložimo z jabolčno mešanico. Čez njo zložimo na tanke trakove narezano preostalo polovico testa v obliki mreže.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno eno uro. Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu.
Opomba: Preden na spodnjo plast testa naložimo jabolka, jo lahko že 10 minut pečemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.