Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki so ena tistih jedi, ki se jih naučimo pripravljati od babic, in ki jih z veseljem postavimo na mizo ob posebnih priložnostih ali nedeljskih kosilih. Njihova prednost je, da jih pripravimo iz osnovnih sestavin, ki jih skoraj vedno najdemo doma in pogosto iz kruha, ki bi sicer končal v košu.
Od kruha do cmoka
Osnova kruhovih cmokov je kruh. Lahko je svež, a pogosto uporabimo starejšega, ki se v koščkih poveže z jajci, mlekom in začimbami. Tako pripomoremo k zmanjševanju količine odpadne hrane ter spoštujemo hrano, spoštujemo planet.
Mleko, jajca in druge sestavine
Mleko, ki ga dodamo masi, naj bo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj to pomeni 100 % slovensko poreklo in dodatne kontrole kakovosti. Za vezavo mase so nepogrešljiva tudi jajca. Odlična izbira so jajca izpod Kamniških planin z Zaščiteno geografsko označbo (ZGO), ki prihajajo iz slovenskih hlevov z dobrobitjo živali na prvem mestu. Za začimbo dodamo drobno sesekljan peteršilj, sol in ščepec muškatnega oreščka.
Zakaj začeti že dan prej
Prebranec ni jed, ki bi jo lahko pripravili v naglici. Fižol moramo najprej čez noč namočiti v hladni vodi. Namakanje ne le skrajša čas kuhanja, ampak tudi zmanjša vsebnost snovi, ki lahko povzročijo prebavne težave. Naslednji dan vodo odlijemo, fižol speremo in ga skuhamo skoraj do mehkega. S tem zagotovimo, da se bo v pečici enakomerno skuhal do popolnosti.
Kam po lokalno pridelane sestavine?
Pri tako preprosti jedi, kot so kruhovi cmoki, pride kakovost sestavin še bolj do izraza. Lokalna živila niso prepotovala pol Evrope, zato so sveža, okusna in ohranjajo več hranil. Poleg tega z nakupom pri slovenskih pridelovalcih podpiramo naše kmete in pekarne.
Ponudnike slovenskih sestavin lahko najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Kako jih postreči
Kruhovi cmoki so odlična priloga k pečenki, golažu, divjačini ali jedem v bogatih omakah. Lepo se podajo tudi k tradicionalnim jedem, kot so kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šelne, kjer cmoki dobijo povsem novo dimenzijo okusa.
Kruhovi cmoki: recept
Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj.
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
35 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 300 g belega kruha
- 250 ml mleka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 jajci
- 1 žlica masla
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- sol
- ščepec muškatnega oreščka
- po potrebi krušne drobtine za zgostitev
Postopek:
Kruh narežemo na majhne kocke in stresemo v večjo skledo. Mleko segrejemo in z njim prelijemo kruh. Pustimo nekaj minut, da se napoji.
Dodamo jajci, stopljeno maslo, peteršilj, sol in muškatni orešček. Nežno premešamo, da se sestavine povežejo. Če je masa premehka, dodamo malo krušnih drobtin. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke enake velikosti.
V vreli osoljeni vodi jih kuhamo 10–15 minut, dokler ne priplavajo na površje.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.