Haloška gibanica

Čas priprave
1 ura 30 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
2 uri 15 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 250 g gladke moke
- 250 g ostre moke
- 30 g svežega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička soli
- 2,5 dl mlačnega mleka
- 40 g masla (sobne temperature)
- 1 jajce
Nadev
- 750 g sveže skute (najbolje polnomastne)
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica ene limone
- ščepec soli
Preliv
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
Dodatno
- maslo za namastitev pekača
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
Priprava testa:
V manjši posodi raztopimo kvas v mlačnem mleku skupaj s sladkorjem. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. V večji posodi zmešamo obe moki in sol. Dodamo jajce in stopljeno maslo. Prilijemo kvasno mešanico in zamesimo gladko testo. Gnetemo približno 10 minut, da postane elastično. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, da se volumen podvoji.
Priprava nadeva:
V veliki skledi zmešamo skuto, jajci, sladkor, pšenični zdrob, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in ščepec soli. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase.
Oblikovanje gibanice:
Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v krog, nekoliko večji od premera pekača. Pekač namastimo z maslom in vanj položimo testo, tako da robovi segajo čez rob pekača. Na testo enakomerno razporedimo skutni nadev. Robove testa zavihamo navznoter, da delno pokrijejo nadev.
Priprava preliva:
V manjši posodi zmešamo kislo smetano, jajce in sladkor, da dobimo gladko zmes. Preliv enakomerno prelijemo po nadevu in zavihanih robovih testa.
Peka:
Gibanico pečemo v ogreti pečici približno 40–45 minut, dokler ne postane zlato rjave barve. Po peki jo pustimo počivati 15 minut, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na trikotnike.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.