Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Slasten jagodni kolač – recept

5/5 - (2 votes)
Jagodni kolač 5.6.2020
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine za kolač

  • 15 večjih jagod z oznako izbrana kakovost – Slovenija
  • 250 g masla z oznako izbrana kakovost – Slovenija (iz hladilnika)
  • 2 žlici stopljenega masla (za pekač)
  • 100 g sladkorja
  • 5 jajc (iz hladilnika)
  • 400 g moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 150 ml sladke smetane z oznako izbrana kakovost – Slovenija
  • 100 ml bezgovega sirupa (po želji lahko tudi katerega drugega)
  • 1 žlica iztisnjenega limonovega soka

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici jagodnega pireja
  • 400 g sladkorja
  • 2 do 5 žlic iztisnjenega limonovega soka (odvisno od želene gostote glazure)

Priprava kolača:

Jagode dobro operemo in jih dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Jagodni pire damo v ponev in pokuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Medtem v manjši posodici stopimo 2 žlici masla. Pripravimo primeren pekač premera 25 cm, ga premažemo s stopljenim maslom in damo v zamrzovalnik.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Nato v kuhinjskem robotu ali z ročnim mešalnikom najprej z metlico za stepanje pri najvišji hitrosti stepemo maslo, ki mu počasi dodajamo sladkor. Mešamo vsaj 4 minute. Nato maslu in sladkorju dodamo jajca in mešamo pri srednji hitrosti.

Dodamo še moko, vaniljev sladkor, sodo in ščepec soli in mešamo na nizki hitrosti.

Nazadnje s spatulo vmešamo sladko smetano, bezgov sirup in jagodni pire. Zmes vlijemo v model, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika. Pečemo od 70 do 90 min, odvisno od višine modela. Nekje na polovici peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko damo kolač iz pečice, ga pustimo vsaj še 10 minut v modelu, šele nato ga preložimo na krožnik.

Priprava glazure:

Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom.

Svetujemo vam, da za pripravo jagodnega kolača izberete lokalne ekološke jagode, maslo, jajca in moko. Pozorni bodite na zeleno oznako, vidno na fotografijah, ki jamči slovenski izvor ter ekološko pridelavo s strogim nadzorom. Ekološko pridelana živila so polnejšega okusa, bolj zdrava, polna hranil ter zaradi kratke transportne poti tudi bolj sveža.

S hrano ravnajmo varčno

Bodimo pozorni, da hrane ne mečemo v smeti in tako zmanjšujmo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu. Jagodni kolač hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj dneh.

Povzeto po:
https://zgodbenakrozniku.si/izpostavljeno/jagodni-kolac-iz-najboljsih-slovenskih-sestavin/

Preberite več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Kostanjeva juha – recept

  • Sestavine:20 g kostanja4 rezine slanine1 čebula2 stroka česna6 pastinakov400 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«200 ml piščančje osnovePriprava:200 g kostanja kuhamo 40 minut. 4 rezine slanine narežemo na kocke, nasekljamo eno čebulo in dva stroka česna. Slanino popražimo.…

  • Več...

Hruškin tart – recept

  • Sestavine:Testo:165 g moke30 g sladkorja30 g mletih mandljev125 g masla5 g soli3 žlice vodeNadev:90 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«45 g kakava180 g sladkorja45 g mokeeno jajce2 žlički ekstrakta vanilijesveže hruške z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:Iz…

  • Več...

Malinin narastek – recept

  • Sestavine:150 g skute50 g sladkorja v prahu20 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«dva rumenjaka200 g prosene kaše500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«5 žlic medu2 beljaka10 g vanilijevega sladkorjasveže maline z oznako »izbrana kakovost –…

  • Več...

Veganski borovničevi muffini - recept

  • Sestavine:220 g moke100 g sladkorja1 žlička sode bikarbone1 žlička pecilnega praška30 g kakava3 žlice kokosove mokelimonina lupinica240 ml riževega napitka75 g kokosovega oljaskledica svežih borovnic z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«Priprava:V posodo damo 220 g moke, 100 g sladkorja, eno…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem