Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Slasten jagodni kolač – recept

Jagodni kolač 5.6.2020
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Sestavine za kolač

  • 15 večjih ekoloških jagod
  • 250 g masla (iz hladilnika)
  • 2 žlici stopljenega masla (za pekač)
  • 100 g sladkorja
  • 5 jajc (iz hladilnika)
  • 400 g moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
  • 100 ml bezgovega sirupa (po želji lahko tudi katerega drugega)
  • 1 žlica iztisnjenega limonovega soka

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici jagodnega pireja
  • 400 g sladkorja
  • 2 do 5 žlic iztisnjenega limonovega soka (odvisno od želene gostote glazure)

Priprava kolača:

Jagode dobro operemo in jih dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Jagodni pire damo v ponev in pokuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Medtem v manjši posodici stopimo 2 žlici masla. Pripravimo primeren pekač premera 25 cm, ga premažemo s stopljenim maslom in damo v zamrzovalnik.

Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Nato v kuhinjskem robotu ali z ročnim mešalnikom najprej z metlico za stepanje pri najvišji hitrosti stepemo maslo, ki mu počasi dodajamo sladkor. Mešamo vsaj 4 minute. Nato maslu in sladkorju dodamo jajca in mešamo pri srednji hitrosti.

Dodamo še moko, vaniljev sladkor, sodo in ščepec soli in mešamo na nizki hitrosti.

Nazadnje s spatulo vmešamo sladko smetano, bezgov sirup in jagodni pire. Zmes vlijemo v model, ki smo ga vzeli iz zamrzovalnika. Pečemo od 70 do 90 min, odvisno od višine modela. Nekje na polovici peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko damo kolač iz pečice, ga pustimo vsaj še 10 minut v modelu, šele nato ga preložimo na krožnik.

Priprava glazure:

Vse sestavine zmešamo z ročnim mešalnikom.

Svetujemo vam, da za pripravo jagodnega kolača izberete lokalne ekološke jagode, maslo, jajca in moko. Pozorni bodite na zeleno oznako, vidno na fotografijah, ki jamči slovenski izvor ter ekološko pridelavo s strogim nadzorom. Ekološko pridelana živila so polnejšega okusa, bolj zdrava, polna hranil ter zaradi kratke transportne poti tudi bolj sveža.

Povzeto po:
https://zgodbenakrozniku.si/izpostavljeno/jagodni-kolac-iz-najboljsih-slovenskih-sestavin/

Preberite več:

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Marelična marmelada z manj sladkorja – recept

  • Sestavine: 1,5 kg izkoščičenih marelic sok polovice limone 400 g sladkorja 4 žlice ruma ščepec cimeta v prahu Priprava: Dovolj zrele marelice izkoščičimo in jih drobno narežemo. Stresemo jih v široko posodo, jih potresemo s sladkorjem ter pustimo stati čez…

  • Več...

Božanska borovničeva pita – recept

  • Sestavine: Testo: 400 g ostre moke 120 g sladkorja 160 g masla Izbrana kakovost – Slovenija 2 jajci (manjši) 1 vaniljev sladkor naribana limonina lupinica 1/2 limone ščep soli Borovničev nadev: 550 g svežih borovnic (lahko tudi zmrznjene) 100 g…

  • Več...

Sončni zajtrk

  • Čas priprave: 10 minut
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 2 pesti svežih jagod 1 srednje velik korenček 1 srednje veliko jabolko izbrana kakovost Slovenija 2 suhi figi pest lanenih semen vsaj 1 dcl vode Priprava: Sestavine narežemo na manjše koščke in jih v multipraktiku sesekljamo v gladko maso. Postrežemo…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem